Latvijas IeM vadītājs "stājas pretī" Timati

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр внутренних дел Сандис Гиргенс
Министр внутренних дел Сандис Гиргенс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājušajā nedēļa slavenajam Krievijas dziedātājam Grigorijam Ļepsam aizliedza iebraukt Latvijā, iekļaujot viņu melnajā sarakstā; neilgi pirms Timati koncerta Rīgā Latvijas iekšlietu ministrs atbildēja žurnālistiem, vai Krievijas reperi sagaida līdzīgs liktenis.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Latvijas iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens aicina Latvijā pretrunīgi vērtēto Krievijas reperi Timati cienīt Latviju un pirms viņa koncerta, kurš ir paredzēts 21. novembrī "Arēnā Rīga", izdarīt pareizos secinājumus, atceroties par sankcijām par Krievijas agresijas propagandēšanu.

Atgādināsim, ka šī gada septembrī Timati vārds skaļi rezonēja Latvijas medijos sakarā ar to, ka Rīgā, tirdzniecības centra "Alfa" veikalam, kurš tirgo Timati zīmola Black Star Wear apģērbu, palūdza izņemt no sortimenta apģērbu kolekciju ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina portretu, Krievijas karoga un Krievijas militārās tematikas attēliem.

Коллаборацию Тимати и Минобороны России сочли угрозой нацбезопасности Латвии - YouTube - Sputnik Latvija
Video
Stilīgie draudi: Timati un KF Aizsardzības ministrijas sadarbība nobiedēja specdienestu

Latvijas Valsts drošības dienests (VDD) apģērba kolekcijā ar Kremļa tematiku saskatīja Krievijas mēģinājumus propagandēt tās ģeopolitisko kursu. Sakarā ar ko "īstenoja preventīvos pasākumus", lai novērstu musinošā apģērba atkārtotu parādīšanās iespēju "Alfas" veikala sortimentā.

Žurnālistu lūgumam komentēt, vai ministrs plāno pieņemt lēmumu par mūziķa iekļaušanu Latvijai nevēlamo personu sarakstā, tā dēvētajā melnajā sarakstā, Ģirģens atbildēja, ka nevēlas liet ūdeni Krievijas propagandas dzirnavām. Viņa prioritāte ir koncentrēties uz pretvalstisku subjektu darbības ierobežošanu Latvijas teritorijā.

"Mums pietiek pašiem savu Pavļiku Marozovu, kuri gatavi pārdoties Krievijas interesēs," uzsvēra ministrs.

Viņš paskaidroja, ka, saskaņā ar esošo realitāti un Krievijas rosināto "maigā spēka" politiku, abstrakti sakot, lielākajai daļai Krievijas estrādes mākslinieku jābūt iekļautai melnajā sarakstā. Tas, pēc viņa domām, nav racionāls un saprātīgs lēmums.

"Saprāta robežās tomēr cenšos kultūru nodalīt no politikas, izņemot gadījumus, kad mākslinieks pauž atklātu naida runu vai jebkādā formā apšauba neatkarīgas valsts suverenitāti, demokrātiskās vērtības un propagandē agresiju," norādīja ministrs.

Black Star Wear и Армия России представили совместную коллекцию одежды - Sputnik Latvija
Apģērbs ar Putinu un Krievijas armijas simboliku atzīts par nacionālās drošības draudu

Ja katru skatuves mākslinieku iekļauj melnajā sarakstā, tad, ministra ieskatā, šis instruments zaudēs savu ietekmi. Tai pat laikā viņš nevar noliegt, ka atsevišķi skatuves mākslinieki, rīkojot savus koncertus, slēptā formā met izaicinājumu Latvijai, un paši uzprasās perona non grata statusa saņemšanai.

Pēc IeM vadītāja domām, skatuves māksliniekiem ir jāciena Latvijas valsts vēsture.

"Nav nepieciešams īstenot slēptā formā maigo varu. Mēs to redzam un atbilstoši reaģējam. Cilvēki vēlas vienkārši baudīt kultūru bez slēptiem signāliem. Mana pozīcija ir skaidra, proti, kaimiņiem ir jādzīvo draudzīgi, jāveido veselīgas diplomātiskas, ekonomiskas un kultūras attiecības demokrātisku procesu ietvaros," paskaidroja Ģirģens.

Tāpat viņš norādīja, ka viena no viņa darbības prioritātēm ir divkopienu sabiedrības rašanās novēršana Latvijā, kā arī savstarpējas Latvijā dzīvojošo cilvēku neiecietības un sabiedrības sašķelšanas novēršana.

Atgādināsim, ka nesen Latvijas ĀM Latvijas teritorijā nevēlamo personu sarakstā iekļāva Krievijas estrādes izpildītāju Grigoriju Ļepsu.

Ziņu lente
0