Alkotūristi atgriezīsies Latvijā: Igaunijā ievieš alkohola pārdošanas ierobežojumus bāros

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tallinas varasiestādes nolēmušas ierobežot alkohola produkcijas pārdošanu bāros, klubos un izklaides centros darbdienās un brīvdienās.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Trešdien, 6. novembrī, notikušajā sēdē Tallinas pilsētas pārvalde atbalstīja alkohola pārdošanas ierobežojumu ieviešanu bāros, naktsklubos un citās pilsētas izklaides iestādēs, raksta Db.lv. Ierobežojumi stāsies spēkā no 2020. gada 1. jūnija.

Darbdienās alkohola tirdzniecība iestādēs būs aizliegta no plkst. 2:00 līdz 6:00, brīvdienās – no plkst. 3:00 līdz 7:00. Ierobežojumi nebūs spēkā tikai 1. janvārī, 25. februārī un 24. jūnijā.

Знаменитая Московская водка производится только в Латвии - Sputnik Latvija
Dārgāks kļūs gan degvīns, gan benzīns: valdība neatcels nodokļu celšanu

Iespēja nopirkt alkoholu nakts stundās saglabāsies tikai lidostu un ostu teritorijā, taču tikai un vienīgi pasažieriem. Šāds atvieglojums ir iespējams, jo dotajā gadījumā cilvēki pamet Tallinas administratīvo teritoriju un alkohola lietošana neietekmē pilsētas sabiedrisko telpu. Ierobežojumi neskars arī viesnīcu un azartspēļu iestāžu foajē, saskaņā ar Tallinas mērijas apstiprinātiem noteikumiem.

Pilsētas pārvalde uzsvēra, ka, ja alkohola tirdzniecības atļautajā teritorijā pieaugs alkohola patēriņš līdz ar aizlieguma ieviešanu citās vietās, normas tiks pārskatītas arī uz atļautajām tirdzniecības vietām.

Igaunijas valdība nolēma samazināt akcīzes likmes gan stiprajiem, gan vieglajiem alkoholiskajiem dzērieniem par 25% no 2019. gada 1. jūlija, lai ierobežotu pierobežas tirdzniecību pie dienvidu robežas. Savukārt Latvija arī pazemināja akcīzes likmi stiprajam alkoholam par 15%. No 2019. gada 1. augusta likme sastāda 1 564 eiro par 100 litriem tīra spirta.

Пиво от латвийского производителя Bauskas alus - Sputnik Latvija
Latvija pazaudēs ienākumus no igauņu alkotūrisma: ko lai dara ar akcīzēm

Latvijas varasiestādes samazināja alkohola akcīzi cerībā uz to, ka tas piesaistīs somu un igauņu pircējus, kā arī tūristus. Saskaņā ar optimistiskākajām prognozēm, budžeta ienākumi kļūs lielāki, nekā pirms alkohola akcīzes samazinājuma Igaunijā, kad igauņi brauca pēc stiprajiem dzērieniem uz Latviju.

Pirms šī alkohola un degvielas akcīzes samazinājuma iepriekšējā valdība esošā premjerministra Jiri Ratasa vadībā paaugstināja.

Toreiz akcīžu celšana izraisīja negatīvu reakciju Igaunijas sabiedrībā un slikti ietekmēja valsts ekonomiku. Igaunijā notika vairākas skaļas sabiedriskas akcijas pret akcīžu celšanu ar nosaukumiem "Nodokļus uz Latviju!" un "Nost ar akcīzēm!".

Valstī kļuva populāras tā dēvētā alkotūres uz Latviju, kur alkohola cenas kļuva zemākas, nekā Igaunijā. Arī daļa no somu "alkotūristu", kuri tradicionāli iepirka lētu alkoholu Tallinā, pārvietojās uz Latviju. beigās noskaidrojās, ka ienākumi alkohola akcīzes pieauguma rezultātā izrādījās zemāki par nesaņemto peļņu no tā tirdzniecības, kuras rādītāji nokritās.

Ziņu lente
0