Latvija pērk Krievijas degvīnu visvairāk pasaulē: KF vēlas vēl vairāk palielināt piegādes

© Sputnik / Варвара Гертье / Pāriet pie mediju bankasЦех розлива готовой продукции на российском предприятии по производству водки, архивное фото
Цех розлива готовой продукции на российском предприятии по производству водки, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Degvīns ir visperspektīvākais Krievijas alkoholiskais dzēriens virzībai, uzskata Krievijas Eksporta centrā.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Krievijas degvīna un alus ražotāji varētu saņemt valsts atbalstu eksporta palielinājumam mazāku kredītlikmju veidā, raksta "Izvestija". Patlaban galvenie Krievijas degvīna patērētāji ir Latvija, VFR, Lielbritānija, Kazahstāna un Armēnija. Taču Latvija iekļuvusi līderu pieciniekā pateicoties reeksportam uz citām Baltijas valstīm.

Esošais budžeta kodekss nosaka ierobežojumus alkohola eksportētāju subsidēšanai, taču no 2020. gada spēkā stāsies izmaiņas, kuras tostarp ļaus ražotājiem saņemt piekļuvi virzības mehānismiem ārzemju tirgos, jeb ar tirdzniecības zīmolu palīdzību Made in Russia un GoodFoodRussia.

Диспетчерская Latvijas Gāze - Sputnik Latvija
Latvijas Gāze: mēs pārdodam Gazprom gāzi, Polijas un Somijas tirgus mums ir tieši laikā

Krievijas Eksporta centrs (KEC) arī uzstājas ar piedāvājumu piešķirt atvieglojumus eksporta kredītiem degvīna un alus ražotājiem, kas kopā ar citiem atbalsta veidiem var palielināt piegādes apjomus uz ārzemēm 1,5-3 reizes. Attiecīgu vēstuli KEC vadītājs Andrejs Sļepņevs nosūtīja Ekonomikas un attīstības ministrijai. Kredītlikmju subsidēšanai nepieciešams veikts izmaiņas esošajā valdības dekrētā.

Krievijas Eksporta centrā uzskata, ka vislabākās eksporta perspektīvas ir degvīnam. Patlaban šī alkohola veida summārais eksports pasaulē sastāda aptuveni 40 miljardus dolāru, taču Krievijas ražotāju piegāžu apjoms 2018. gadā sastādījis vien 150 miljonus. Šāda attiecība liecina par milzīgas potenciālās noieta nišas pastāvēšanu, uzsvēra KEC.

"Degvīna tirgus veidojās uz krievu Smirnoff un padomju "Stoļičnaja" bāzes, tādēļ  dzēriens tiek izsenis uztverts kā krievu produkts,"  norādīja vēstulē Sļepņevs.

Saskaņā ar Alkohola produkcijas ražotāju savienības vērtējumu, palīdzība krievu degvīna virzībā un bankas instrumentu subsidēšana ļaus palielināt šī dzēriena piegādes vairāk nekā trīs reizes – līdz 500 miljoniem dolāru līdz 2024. gadam.

Federālā un reģionālo alkohol

Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM izstrādā elektronisko vīzu projektu gandrīz visai Krievijai
a tirgu pētījumu centra vadītājs Vadims Drobizs uzskata, ka var sagaidīt degvīna piegādes apjoma izaugsmi uz ārzemēm, taču tikai 1,5 reizes. Tas ir saistīts ar pasaules tirgus piesātinātību ar stiprā alkohola produkciju, kā arī ar politisko situāciju, kura neļauj Krievijas ražotājiem aktīvi palielināt piegādes.

Ekonomikas un attīstības ministrijā pozitīvi novērtēja Krievijas Eksporta centra ideju un ieteica novirzīt to uz Lauksaimniecības ministriju – šī iestāde atbild par federālā projekta "Agronomijas ražošanas kompleksa produkcijas eksports" īstenošanu, saskaņā ar kuru agronomijas ražošanas kompleksa produkcijas piegāžu apjomam līdz 2024. gadam ir jāsasniedz 45 miljardus. Šī gada janvārī-septembrī šis rādītājs sastādīja 19,3 miljardus.

Lauksaimniecības ministrijā piekrīt, ka Krievijas ražotājiem ir labas izredzes palielināt eksporta piegādes. Saskaņā ar ministrijas vērtējumu, to apjoms vērtības izteiksmē var pieaugt līdz 200-250 miljoniem dolāru, savukārt ar valsts atbalsta pasākumiem – vēl vairāk. Taču vai tā atbalstīs atvieglojumus kredītlikmēm alkohola ražotājiem, netiek precizēts.

Krievijas alus eksports uz ārzemju tirgiem arī var tikt palielināts, uzskata Lauksaimniecības ministrijā. Šis tirgus attīstās dinamiskāk, un līdz 2024. gadam Krievija varētu palielināt tā eksportu no 150 līdz 500-600 miljoniem dolāru, novērtēja ministrijā.

Ziņu lente
0