Kariņš: veselības sistēmai ir nepieciešams audits

© Sputnik / Sergey MelkonovПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministrs Krišjānis Kariņš atkal centās saistīt sarunas par mediķu algu celšanu ar pretenzijām par veselības sistēmas caurspīdīgumu.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Veselības ministrei priekšā stāv nopietns uzdevums – panākt izmaksu caurspīdīgumu un sabalansēt algu līmeni medicīnā, paziņoja premjerministrs Krišjānis Kariņš LTV raidījuma "Rīta panorāma" intervijā.

"Mēs redzam, ka pat starp mediķu algām diemžēl ir liela nevienlīdzība. Vai tas ir pareizi? Nezinu," pateica premjers.

Šogad 87 miljoni eiro bija paredzēti mediķu algu palielinājumam par 20%, taču, saskaņā ar Finanšu ministrijas datiem, ne visiem medicīnas darbiniekiem algas tika palielinātas norādītajā apmērā, pateica Kariņš. Uz jautājumu par to, kur aizplūduši līdzekļi, kas bija paredzēti algu palielinājumam, viņš neatbildēja.

Визит президента Украины Владимира Зеленского в Латвию. Владимир Зеленский и Эгилс Левитс возложили цветы к памятнику Свободы в Риге - Sputnik Latvija
Tukši vārdi aizvaino: Levits grasās palīdzēt mediķiem

Premjers ir pārliecināts, ka veselības sistēmai ir nepieciešams audits, lai saprastu, kā tiek sadalīta nauda. Viņš piekrīt, ka medicīnas finansējums ir jāpalielina, taču tanī pat laikā sistēma ir jāpadara efektīvākā.

Kariņš jau ne pirmo reizi saista mediķu algu jautājumu ar caurspīdīguma trūkumu veselības sistēmā. Pēc Latvijas Lielo slimnīcu asociācijas prezidenta Valta Ābola sacītā, šādi premjera izteicieni ir aizvainojoši visiem, kas strādā slimnīcās.

"Neizpildot likumā noteikto atalgojuma pieaugumu mediķiem, politiķi izvēlas iet nekorektu ceļu, paužot nepatiesu informāciju par slimnīcu vadību. Caurspīdīgums līdzekļu izlietojumā slimnīcās ir lielākais, kāds jebkad ir bijis, taču dati apliecina, ka gadiem ilgi slimnīcas netiek finansētas pilnā apmērā," pateica Ābols.

Atgādināsim, ka valdība nav solījusi 20% mediķu algu palielinājumu apmaiņa pret veselības sistēmas caurspīdīguma un efektivitātes celšanu – pienākums darīt to ir ierakstīts Saeimas pieņemtajā likumā.

Ziņu lente
0