Politika

Levits izsludināja likumu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem

CC BY 2.0 / Nelson L. / the lonely stroll (Denmark #29 Tornby Strand)Девушка с детской коляской на берегу моря
Девушка с детской коляской на берегу моря - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 2020. gada 1. janvāra Latvijas pilsonība tiks piešķirta jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem automātiski, vecākiem vairs nebūs jāraksta iesniegums.

RĪGA, 5. novembris – Sputnik. Latvijas prezidents Egils Levits izsludināja likumu "Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu jaundzimušajiem bērniem no 2020. gada 1. janvāra", liecina paziņojums oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Latvijas Saeima 17. oktobrī galīgajā lasījumā apstiprināja bijušā Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa iniciēto likumprojektu par automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem, sākot ar 2020. gadu.

Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Nepilsoņus izmantoja savtīgos nolūkos: Cilevičs par Latvijas varasiestāžu viltību

Dokuments paredz, ka no 2020. gada 1. janvāra. Latvijas pilsonība tiks piešķirta jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem automātiski, tātad vecākiem vairs nebūs jāraksta iesniegums. Bērns varēs iegūt Latvijas pilsonību, ja viņa vecāki nebūs vienojušies piešķirt viņam citas valsts pilsonību.

Ja bērns būs dzimis ārpus Latvijas robežām vai viens no viņa vecākiem būs citas valsts pilsonis, vecākiem būs jāiesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) iesniegums un dokumenti, kuri apstiprina, ka bērns nav un nav bijis citas valsts pilsonis.

Dokumenta anotācijā norādīts, ka tas skars vien nelielu bērnu skaitu: saskaņā ar PMLP datiem, 2016. gadā piedzima 47 nepilsoņi, 2017. gadā – 51, 2018. gadā – 33 nepilsoņi. Tiek uzvērts, ka šāda likuma pieņemšana veicinās sabiedrības saliedētību un turpmāko Latvijas sabiedrības attīstību uz kopīgu interešu pamata. Nepilsoņa statusa piešķiršanas bērniem izbeigšana – tas ir simbolisks solis, kurš ļaus izbeigt apzinātu dažādu Latvijas sabiedrības grupu pretstatīšanu, atzīmēts anotācijā.

Politiķi un sabiedriskie aktīvisti, kuri aizstāv krievvalodīgo tiesības Latvijā, sveica Vējoņa iniciatīvu, taču uzsver, ka tas neatrisinās nepilsonības problēmu valstī.

Nožēlojama ubagdāvana

Publicists Vladimirs Lindermans uzsvēra, ka iniciatīvas pamatā ir iecere likt manīt, ka nacionālisti ir iedalāmi fanātiķos un mazliet pragmatiskākos ļaudīs. Savukārt jautājuma būtība ir – iedot Latvijas iedzīvotājiem vienu kapeiku vai neiedot. Jo, kā norādīja Lindermans, nav absolūti nekādas politiskās nozīmes tam, vai nepilsoņu bērni saņems pilsonību no dzimšanas vai nē.

Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Mitrofanovs: nepilsoņu problēma saglabāsies līdz 22. gadsimtam

Tāpat Lindermans skaidroja, kādēļ fanātiskie nacionālisti bija pret šādu likumu. Pēc publicista domām, viņi neuzskata par vajadzīgu atvieglot dzīvi krieviem, lai tie nesāk pretendēt uz kaut ko lielāku. Jo, kaut arī lēmumam piešķirt pilsonību nepilsoņu bērniem nav nozīmes un tas neatbrīvos Latvijas krievus no diskriminācijas, tas var radīt viņos izjūtu, ka viņi nav pavisam sveši Latvijā, savukārt valsts varasiestādes nav pavisam rusofobiskas.

Lindermans norādīja, ka Vējoņa iniciatīva ir tikai vēstījums krieviem, kas liecina: vara dažkārt mēdz domāt par viņiem. Šajā nozīmē, kā atzīmē publicists, radikālie nacionālisti ir godīgāki – viņi atklāti paziņo krieviem, ka Latvijai viņi vispār nav vajadzīgi/

Nepilsoņi

Masveida nepilsonības institūts oficiāli pastāv Igaunijā un Latvijā, kopš neatkarības pasludināšanas 1991.gadā. "Nepilsoņu" statuss apvieno tajās dzīvojošos cilvēkus, kam bija PSRS pilsonība, kas pēc savienības sabrukuma nav saņēmuši nekādu pilsonību, kā arī uz viņu bērniem, kam nav nekādas pilsonības. Patlaban Igaunijā ir aptuveni 78 tūkstoši nepilsoņu, Latvijā – 225 tūkstoši.

Pie tam Eiropas Savienības Līgums paredz, ka Igaunijas un Latvijas deputātu mandātu skaits Eiropas Parlamentā ir atkarīgs no šo valstu iedzīvotāju kopskaita. Tātad EP deputāti no Igaunijas un Latvijas nepārstāv personas bez pilsonības, jo viņi nevar piedalīties vēlēšanās. Rezultātā nepilsoņi nav pārstāvēti EP, bet valstīm piešķirto deputāta vietu skaits ir neproporcionāli liels uz to cilvēku rēķina, kam nav balsstiesību.

Ziņu lente
0