Dzeņi ir īpaši aktuāli: mediķu vietā nauda tikusi ornitologiem

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasДятел
Дятел  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ornitologu biedrība saskaitīs plēsīgos un peldošos putnus par budžeta līdzekļiem; valstij nezināma iemesla dēļ īpaši svarīgi ir dzeņi.

RĪGA, 5. novembris – Sputnik. Valdošā koalīcija nav spējīga atrast trūkstošo naudu veselības aprūpei, toties valdība turpina piešķirt simtiem tūkstošiem eiro budžeta līdzekļu putnu novērošanai, raksta Latvijas Avīze.

Ветрогенераторы - Sputnik Latvija
Iespējams, putni nemirs: ornitologi neiebilst pret vēja ģeneratoriem Zemgalē

Latvijas Meža īpašnieku un apsaimniekotāju konfederācijas valdes priekšsēdētājs Māris Liopa pastāstīja, ka kāda sabiedriska organizācija četru gadu laikā saņēmusi vairāk nekā 600 tūkstošus eiro, par dažādu putnu aizsardzības plānu izstrādi, jeb tieši par papīru izveidošanu, pēc kuriem īstenots nav absolūti nekas.

Četru gadu laikā Latvijas Ornitologu biedrībai tiks izmaksāti 617 tūkstoši eiro par putnu novērošanu. Dabas aizsardzības pārvalde noslēgusi vismaz 12 līgumus ar šo organizāciju par dažādu putnu novērošanu, uzskaiti un monitoringu, kā arī par to aizsardzības plānu izstrādi.

Visdārgākais līgums noslēgts par peldošo jūras putnu aviācijas uzskaiti 2019.-2021. gadā. Tam ir paredzēti 211 723 eiro. Izdevums nesaprot, kādēļ par ceturtdaļmiljonu no lidmašīnas vai helikoptera klāja jāskaita, cik putnu ziemo jūrā.

Pietiekami dārgi pasākumi ir dienas putnu un plēsīgo putnu fona monitorings: tiem attiecīgi piešķirti 81 856 un 68 970 eiro.

Pussimts tūkstotis eiro nepieciešams trim dzeņu un nakts putnu novērošanas projektiem. 59 532 eiro piešķirti dzeņu dzimtas aizsardzības plāna izstrādei. Acīmredzot dzeņi ir īpaši aktuāli Latvijai, jo vēl 14 250 eiro ir piešķirti to vēstures un aktuālās informācijas un novērošanas datu apkopošanai.

Пластиковые бутылки и другой мусор плавает в воде - Sputnik Latvija
Ornitologs: plastikāta atkritumi nogalina kaijas Latvijā

Pūces valstij izmaksā lētāk – to aizsardzībai atraduši 25 962 eiro.

Vismazāk finansējuma piešķirts putnu monitoringa metodikas izstrādei, kuri mīt jūras piekrastē – tikai 3 tūkstoši eiro. Ziemojošo peldošo putnu uzskaite izmaksās Latvijas nodokļu maksātājiem 11 960 eiro, savukārt 24 999 eiro piešķirti Natura 2000 monitoringam (atkal putni).

Latvijā ir 382 dažādas putnu sugas. Tas nozīmē, ka katrai no tām vidēji gadā tiek piešķirts ap pustūkstotim eiro. Taču, kā norāda izdevums, nevienam putnam par šiem vairāk nekā pusmiljons eiro dzīve nav kļuvusi labāka.

Ziņu lente
0