Dietoloģe pastāstīja, kā neaptaukoties ziemā

© pixabayСухофрукты и орехи
Сухофрукты и орехи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārste pastāstīja, kādi produkti palīdzēs kompensēt derīgo vielu trūkumu un kā uzlabot noskaņojumu ziemā, kad dienas ir īsas un trūkst Saules gaismas.

RĪGA, 03. novembris — Sputnik. Ārste dietoloģe pastāstīja, kādus produktus ieteicams lietot uzturā aukstajā gadalaikā, lai neuzkrātu liekos kilogramus, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz specialitātes stāstu "Večerņaja Moskva".

Dietoloģe Jeļena Solomatina atgādināja, ka līdz ar sala iestāšanos cilvēki biežāk izvēlas treknus un saldus produktus, kā arī alkoholu. Parasti tas saistīts ar miegainību, sliktu noskaņojumu un D vitamīna deficītu Saules gaismas trūkuma rezultātā.

Выращивание риса в Краснодарском крае - Sputnik Latvija
Nosaukts ikdienas produkts aptaukošanās apkarošanai

Lietderīgo vielu trūkumu palīdzēs kompensēt nelielas porcijas treknas zivs, piena produktu un dārzeņu, paskaidroja dietoloģe. Savukārt noskaņojumu palīdzēs uzlabot banāni, rūgtā šokolāde, rieksti un žāvēti augļi.

Tāpat ārste ieteica nomainīt veikalā pirktus desertus ar mājās gatavotiem gardumiem, piemēram, vitamīnu smūtiju.

Tāpat viņa pastāstīja arī par to, cik lietderīgi ir žāvētie augļi, un paskaidroja, kā tos ieteicams izvēlēties.

J.Solomatina uzsvēra, ka žāvētie augļi ir "koncentrāts", jo vitamīnu un citu lietderīgo elementu tajos ir vairāk nekā svaigajos augļos, taču arī cukura saturs ir augstāks, tāpēc ieteicams tos patērēt mērenā daudzumā.

Dietoloģe uzskata, ka lietderīgākās ir žāvētās plūmes un melnās rozīnes. Viņa atzīmēja, ka žāvētajos augļos ir augsts magnija un kālija saturs. Starp citu, tas veicina liekā šķidruma izvadīšanu no organisma un asinsvadu nostiprināšanos.

"Tajos ir ievērojams antioksidantu saturs, tie ir bagāti ar antociāniem, polifenoliem, palēnina novecošanos un palīdz atveseļot sirds un asinsvadu sistēmu, labvēlīgi ietekmē redzi. Tomēr jāpatur prātā, ka rozīnēs cukura saturs ir augstāks nekā citos žāvētos augļos. Žāvētas plūmes palīdz mīkstināt vēderu, žāvētas aprikozes sekmē urīna izvadīšanu. Āboli satur daudz kālija. Vīģes stabilizē bioloģiskos procesus sārmainības virzienā," pastāstīja Solomatina.

Viņa piezīmēja, ka nav ieteicams vārīt kompotu no žāvētajiem augļiem, taču pirms lietošanas uzturā tos jānomazgā remdenā vai aukstā ūdenī.

Ārste pievērsa uzmanību arī žāvēto augļu ārējam izskatam: nav ieteicams pirkt žāvētas aprikozes, vīģes vai plūmes, kas izskatās "pārlieku skaisti". Piemēram, runa ir par pārāk spilgtiem un spīdošiem žāvētajiem augļiem – tamlīdzīgas pazīmes var liecināt par produkta apstrādi ar sēra gāzi, parafīnu vai eļļu.

"Labāk nopirkt un apēst bālākus vai "apkaltušus", nevis "sulīgus" žāvētos augļus. Taču uz tiem nedrīkst būt pelējums," brīdināja dietoloģe.

Ziņu lente
0