Ombudsmens: Latvija ir totālas nabadzības, nevis zelta miljarda valsts

© Pixabay / anaterateПенсионеры, деньги
Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja 60% Latvijas pensionāru saņem 300 eiro, tātad aptuveni par 100 eiro mazāk par nabadzības slieksni, tas ir signāls, ka šī valsts nav sociāli atbildīga, paziņoja tiesībsargs Juris Jansons.

RĪGA, 2. novembris — Sputnik. Latvija ir nepamatoti pieņemta starp OECD bagātajām valstīm – pensiju, pabalstu un garantētā minimālā līmeņa ienākumi liecina, ka valstī valda totāla nabadzība, paziņoja tiesībsargs Juris Jansons programmā "Darbojošās personas" Latvijas radio 4 ēterā.

Пожилая женщина на скамейке - Sputnik Latvija
Tiesībsargs: Latvijā invalīdiem nākas izvēlēties – mirt bada nāvē vai nosalt

Tiesībsarga birojs jau vērsies Latvijas Satversmes tiesā, norādot uz pārlieku zemo minimālā garantētā ienākuma, sociālo pabalstu, minimālo pensiju līmeni. Viņš uzskata, ka šie rādītāji neatbilst sociāli atbildīgas valsts principiem.

Piemēram, minimālā garantētā ienākuma apjoms patlaban sastāda 53 eiro, no nākamā gada – vien 64 eiro. Pie tam pērn Latvijā minimālo garantēto ienākumu saņēma 20 888 cilvēki, viņu vidū 4316 bērni. Aptuveni 60% pensionāru Latvijā saņem 300 eiro, apmēram par 100 eiro zem nabadzības sliekšņa. Saskaņā ar Eiropas Komisijas aprēķiniem, ģimenes mēneša budžetam pārtikas produktiem jāsastāda 153 eiro uz cilvēku, jeb 574 eiro ģimenei ar diviem bērniem. Latvijā par tādiem tēriņiem daudzi var tikai sapņot, akcentēja tiesībsargs.

Jansons norādīja: Satversmē rakstīts, ka Latvija ir sociāli atbildīga un tiesiska valsts.

Saskaņā ar visiem starptautiskajiem dokumentiem, tas nozīmē, ka valstij jādara viss iespējamais un pat neiespējamais, lai atbilstu sociālajai realitātei, paskaidroja tiesībsargs.

Pēc viņa domām, naudu pabalstu un pensiju palielināšanai budžetā atrast ir iespējams.

Омбудсмен Янсонс Юрис - Sputnik Latvija
Tiesībsargs pēdējo reizi brīdina: jāpaceļ pensijas

Jansons atgādināja, ka valstī ir lielākais budžets – 10 miljardi eiro, un politiķiem nāktos saprast, ka Latvijas konstitūcija nav nākotnes pasaka vai Saules pilsēta, tas ir svarīgākais valsts dokuments, kas nosaka, kā mums dzīvot. Ja politiķi nevar dzīvot atbilstoši Satversmei, tādi politiķi mums nav vajadzīgi, teica tiesībsargs, kurš pats nesen balotējās prezidenta postenim.

Pēc Jansona domām, vajag pilnībā pārskatīt visu valdības organizāciju izdevumu posteņus – ir jāsaprot, par ko maksā nodokļu maksātāji un ko viņi saņem.

Noslēgumā tiesībsargs ierosināja atklāti atzīt, ka lielākā daļa valsts iedzīvotāju dzīvo uz nabadzības robežas, taču nekāda OECD vairs Latvijai "nespīd".

Ziņu lente
0