Sākusies graušana? Rīgā demontēts piemineklis Baltijas zemūdeņu jūrniekiem

© Sputnik / Sergey MelkonovВсе, что осталось на месте памятника героям-подводникам Балтики в Риге
Все, что осталось на месте памятника героям-подводникам Балтики в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naktī uz 1.novembri Rīgā noslēpumaini pazudis piemineklis padomju zemūdeņu jūrniekiem, kas atradās 50 metru attālumā no Latvijas Jūras spēku štāba. Vai patiešām Latvijas varasiestādes plāno uzsākt tamlīdzīgu zudumu virkni, kas raks zemi zem Uzvaras pieminekļa.

RĪGA, 2. novembris — Sputnik. piemineklis Baltijas zemūdeņu jūrniekiem, kas atradās bijušās Rīgas jūras kara bāzes teritorijā, 50 metru attālumā no Latvijas Jūras spēku štāba, vairs nav. Iespaidīgā monumenta vietā palicis tikai nospiedums zemē un smagas tehnikas pēdas – acīmredzot, ar to piemineklis izvests.

Pie tam monuments aizvākts nakts aizsegā. Rajona iedzīvotāji pamanīja pārmaiņas tikai no rīta.

© Sputnik / Sergey MelkonovViss, kas atlicis padomju jūrniekiem veltītā pieminekļa vietā Rīgā
Sākusies graušana? Rīgā demontēts piemineklis Baltijas zemūdeņu jūrniekiem - Sputnik Latvija
Viss, kas atlicis padomju jūrniekiem veltītā pieminekļa vietā Rīgā

Latvijā ir liels skaits tamlīdzīgu pieminekļu. Tos parasti uzstādīja netālu no armijas daļām. Kad 1994.gadā Krievijas bruņotie spēki pameta Latviju, palicēji centās uzturēt dažus no tiem kārtībā.

Защитят или снесут памятник Освободителям - Sputnik Latvija
Video
Nedrīkst nojaukt: tūkstošiem cilvēku nostājas aizsardzībā – pie pieminekļa Atbrīvotājiem

Latvijas vēsturnieks Aleksandrs Ržavins intervijā Sputnik Latvija pastāstīja, ka piemineklis varoņiem – Baltijas zemūdeņu jūrniekiem Daugavgrīvā nebija nolaists. Par to rūpējās vietējās jūrnieku apvienības pārstāvji.

Taču ne Rīgas dome, kur nu vēl Latvijas valdība par pieminekli neinteresējās un ne mazākajā mērā neuzturēja to. Tāpēc, uzskata Ržavins, tās nevarēja pielikt roku naksnīgajā demontāžā. Taču ir viens "bet".

Lai arī Latvijas varasiestādes nebūtu vainojamas demontāžā, pieminekļa izgaišana tomēr var dāvāt tām priekšrocības. Ržavins paskaidroja: Latvijas un Krievijas līgumā nav norādīts aizsargājamo objektu saraksts, turklāt nav punkta, kurā būtu atrunāta sabojāto pieminekļu atjaunošana.

Tātad, ja piemineklis ir demontēts, uzspridzināts, aizvests, Latvijai ir tiesības aizmirst to uz visiem laikiem. Tafad, iespējams, kāds ņems savā arsenālā padomju zemūdeņu jūrniekiem veltītā pieminekļa pazušanu un iedrošināsies mest aci arī uz monumentu Uzvaras parkā.

Pie tam Uzvaras pieminekļa nesenā apgānīšana, uz kura vandālis atstāja uzrakstu "okupanti", pēc Ržavina domām, nekādi nav saistīta ar monumenta pagaišanu Daugavgrīvā. Pēc viņa domām, šie nacionālisma uzliesmojumi nav kopēja plāna elementi, tomēr var izraisīt graujošu notikumu virkni, kas beigsies ar traģēdiju Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem.

Ziņu lente
0