Par gāzi, Ukrainu un NATO: Krievijas prezidenta saruna ar Ungārijas premjerministru

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasВстреча президента РФ В. Путина с премьер-министром Венгрии В. Орбаном
Встреча президента РФ В. Путина с премьер-министром Венгрии В. Орбаном - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ungārija ir NATO un ES loceklis, taču tas neizslēdz sadarbības iespējas ar Krieviju arī politiskajā līmenī. Pie tā Ungārija tiecas pašlaik un turpinās šo kursu nākotnē, teica Ungārijas premjerministrs.

RĪGA, 31. oktobris — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ieradies vizītē Ungārijā un ticies ar valsts premjerministru Viktoru Orbanu. Valstu vadītāji apsprieda sadarbību enerģētikas jomā, Krievijas un Eiropas Savienības attiecību normalizācijas perspektīvas un situāciju Ukrainā. Par svarīgākajiem sarunas aspektiem pastāstīja portāls RIA Novosti.

Preses konferencē pēc pārrunām Putins pavēstīja, ka Maskavas un Budapeštas sadarbība enerģētikas jomā sasniegusi kvalitatīvu līmeni un turpinās bez traucējumiem. Krievijas valsts vadītājs precizēja, ka KF nodrošina 60% Ungārijas naftas patēriņa un 50% - gāzes.

"Patiesībā, pēc Ungārijas statistikas, tas ir vairāk nekā 50%," paskaidroja Putins.

Krievijas prezidents atzīmēja arī abu valstu ekonomisko attiecību sekmīgo līmeni.

Pēc viņa vārdiem, pārrunās Budapeštā puses detalizēti apsprieda divpusējo attiecību kompleksu, apkopoja jau panākto vienošanos īstenošanas rezultātus un nosprauda konkrētus plānus nākotnei.

Viņš informēja, ka pērn fiksēts būtisks savstarpējā preču apgrozījuma pieaugums – gandrīz par 30%, tātad aptuveni septiņiem miljardiem dolāru.

"Mēs tiecamies diversificēt mūsu attiecības un, manuprāt, sekmīgi risinām šo uzdevumu," konstatēja Putins.

Pēc pārrunām kompānijas "Lukoil", "Transņeft" un ungāru uzņēmums MOL pagarināja līgumu par naftas piegādi uz Ungāriju un Slovākiju. Putins atzīmēja, ka tas ļaus palielināt eksportu pa cauruļvadu "Družba" līdz 2025.gadam.

Президент Украины Владимир Зеленский, архивное фото - Sputnik Latvija
Žurnāliste sašutusi par Zeļenska stingro toni sarunā ar nacionālistiem

Viņš piebilda, ka Ungārija ir prioritārs partneris energoresursu piegādes jomā uz Eiropu pa esošajiem un jaunajiem maršrutiem.

"Cauri Ungārijas teritorijai ved Krievijas gāzes tranzīta piegādes uz Rietumeiropu, Ungārijas pazemes glabātavas ļauj netraucēti apgādāt patērētājus Eiropā, arī maksimālas slodzes brīžos," viņš teica.

Savukārt Ungārijas premjers atzīmēja, ka valsts vēlas saglabāt suverenitāti enerģētikā, tāpēc izskata arī citas energonesēju piegādes iespējas.

"Mēs ceram, ka varēsim diversificēt dažādus energoavotus," akcentēja Orbans.

Viņš konstatēja, ka gāzes piegādēm valstī no dažādiem virzieniem, ne tikai no Ukrainas, ir liela nozīme.

Глава Донецкой народной республики Денис Пушилин - Sputnik Latvija
Intervija
Doņeckas republikas vadītājs: diez vai Kijeva izpildīs "Šteinmeiera formulas" prasības

Puses apsprieda arī "Turcijas straumi". Putins atzīmēja, ka Ungārijai ir liela nozīme dalībai projektā no valsts enerģētiskās drošības viedokļa un valsts nozīmes pieaugumam Eiropas enerģētikā.

"Mēs tikai priecāsimies, ja tas notiks," teica Krievijas prezidents.

Preses konferencē pēc pārrunām valstu vadītāji skāra arī Ukrainas jautājumu. Putins atzīmēja, ka situācijas noregulēšana Donbasā ir atkarīga no tā, vai Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis paveiks līdz galam spēku un bruņojuma atvilkšanu pie saskares līnijas.

Vienlaikus Krievijas prezidents atteicās komentēt Zeļenska vizīti Zolotoje apdzīvotajā vietā, kur viņš ieradās, lai pārliecinātu nacionālistus nekavēt Ukrainas spēka struktūru atvilkšanu.

"Nezinu, vai viņš kā prezidents un bruņoto spēku virspavēlnieks pareizi izvēlējās tādu sarunas formu, lai pie saskares līnijas pierunātu cilvēkus, kuri atsakās pakļauties viņa pavēlēm. Drīzāk to precīzāk novērtēs žurnālisti," viņš piebilda.

Taču Vladimirs Putins apstiprināja, ka Maskava ir gatava pārrunām "Normandijas formātā", taču tām jābūt ne tikai labi izstrādātām un sagatavotām, bet arī jānoved pie rezultāta.

Vaicāts par iespējamo sadarbību ar Ukrainu gāzes jomā, Putins uzsvēra, ka Krievija ir gatava pārrunām gan par degvielas piegādi šajā valstī par ievērojami samazinātām cenām, gan arī par tranzītu.

Savukārt Ungārijas premjers Viktors Orbans jautājumā par sadarbību ar Krieviju atgādināja, ka Ungārija ir NATO loceklis. Pēc viņa vārdiem, Maskavai ir izšķiroša loma Budapeštas acīs no reģionālā viedokļa, tāpēc valstu sadarbība iekļaujas Ungārijas ārpolitikā.

"Protams, Ungārija ir un būs NATO, ES loceklis, taču tas neizslēdz sadarbības iespējas ar Krieviju arī politiskajā līmenī. Pie tā mēs tiecamies pašlaik un tieksimies nākotnē," teica Ungārijas premjerministrs.

Ungārijas premjers piebilda, ka viņa valsts vēlas panākt NATO un Krievijas attiecību uzlabošanos.

Vladimirs Putins jau piekto reizi ieradās darba vizītē Ungārijā. Iepriekš viņš apmeklēja valsti 2017.gada augustā.

Ziņu lente
0