Swedbank draud sods 405 miljonu eiro apmērā par naudas atmazgāšanu Baltijā

© REUTERS / Ints KalninsЗдание Swedbank в Риге
Здание Swedbank в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zviedrijas Finanšu inspekcija paziņoja, ka konstatētas plaisas Swedbank "atmazgāšanas apkarošanas" procedūrās un patlaban apsver iespējas pieliertot sankcijas.

RĪGA, 30. oktobris — Sputnik. Zviedrijas un Igaunijas regulatori ierosinājuši lietu par sankcijām pret Swedbank sakarā ar naudas atmazgāšanas apkarošanas procedūru neievērošanu Baltijā. Tas ir jauns solis oficiālajā izmeklēšanā, kas var novest pie liela soda, vēsta Reuters.

Maksimālais soda naudas apmērs, ko var piespriestr Swedbank, sastāda 10% no gada ieņēmumiem – vairāk nekā 405 miljonu eiro apmērā.

Domājams, izmeklēšanas provizoriskie rezultāti tiks publiskoti nākamā gada sākumā.

Iepriekš Igaunijas finanšu ministrs Mārtins Helme paziņoja, ka valsts cer ar ASV atbalstu saņemt daļu par naudas atmazgāšanu ārvalstu banku vietējās filiālēs piespriesto soda naudu.

Здание банка ABLV - Sputnik Latvija
ABLV Bank pašlikvidāciju varētu apturēt

"Kādā starptautiskā advokātu birojā es apspriedu, kā nodrošināt, lai ASV varasiestāžu iniciētā izmeklēšana par naudas atmazgāšanu mūsu bankās, kas, domājams, beigsies ar lieliem sodiem, noritētu tā, lai mēs būtu iesaistīti procesā, un lielākā daļa soda naudas galu galā nonāktu Igaunijas budžetā," ministrs pastāstīja sociālajos tīklos oktobra vidū.

Skandāls ap Swedbank izcēlās, kad Zviedrijas telekanāls SVT nāca klajā ar žurnālistu izmeklēšanu, kurā apsūdzēja banku par naudas atmazgāšanu Igaunijas filiālē. Materiālā, ko telekanāls demonstrēja februāra nogalē, tika stāstīs, ka laikā no 2007.līdz 2015.gadam caur kontiem Swedbank izgājuši aptuveni 4 miljardi eiro nelegāli iegūtu līdzekļu. Žurnālisti konstatēja saikni starp Swedbank un Danske Bank klientiem, kas 2018.gadā izrādījās iejaukta naudas atmazgāšanā caur Igaunijas filiāli.

Kad SVT publicēja savas izmeklēšanas datus par naudas atmazgāšanu caur Swedbank filiāli Igaunijā, Zviedrijas un Igaunijas finanšu inspekcijas sāka kopīgu izmeklēšanu par iespējamo naudas atmazgāšanu ae Swedbank starpniecību. Izmeklēšanai pievienojās arī ASV tiesībsargājošās iestādes un Eiropas Centrālā banka.

Ziņu lente
0