Gasparjans: vandāļus Rīgā nemeklēs, ja atradīs – netiesās

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā bijis liels skaits padomju karavīriem veltīto pieminekļu zaimošanas gadījumu, taču ne reizi vainīgie nav atrasti, atgādināja politologs Armens Gasparjans.

RĪGA, 30. oktobris – Sputnik. Latvijas Valsts policija ierosinājusi krimināllietu sakarā ar Pieminekļa Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem nozaimošanu, vēstīja vietējie mediji. Sestdien uz pieminekļa parādījās vārds "okupanti" latviešu valodā.

Vandāļu personības nav noskaidrojas. Pilsētas iedzīvotāji, ieraudzījuši Facebook informāciju par pieminekļa zaimošanu, ieradās un pieminekli nomazgāja.

Общественник смывает надпись оккупанты с памятника Освободителям - Sputnik Latvija
Valsts policija ir uzsākusi krimināllietu par pieminekļa Atbrīvotājiem apgānīšanu

Politologs un vēsturnieks Armens Gasparjans intervijā Sputnik Lietuva augstu novērtēja iedzīvotāju lēmumu notīrīt pieminekli, taču precizēja, ka ir zināmas nianses.

"Pirmkārt, vai vandāļus meklēs? Tas nebūt nav nejaušs jautājums, jo šis nebūt nav pirmais padomju karavīriem un virsniekiem veltīto pieminekļu zaimošanas gadījums Latvijas teritorijā. Cik atceros, vandāļi nav atrasti ne reizi, un ne reizi lieta nav nonākusi tiesā," teica politologs.

Pie tam Gasparjans piebilda, ka nav saprotams, kā šajā lietā varētu notikt tiesa, ja fatiski vandāļi nodemonstrējuši Latvijas varasvīru oficiālo viedokli.

"Viņi (Latvijas valdība – red.) uzskata, ka 1944.gadā nenotika nekāda Latvijas atbrīvošana, bija "okupācija". No šī viedokļa vandālis par solidarizējas ar valdību.

Man šķiet, labākais, kas šajā kontekstā varētu notikt, būtu Latvijas vadības mēģinājums aukstasinīgi paskatīties uz savu vēsturi, pamēģināt minimizēt daudzos mītus. Tad tamlīdzīgu noziegumu skaits mazinātos pats no sevis tikai tāpēc, ka šajā konkrētajā gadījumā vandāļi balstās tikai uz valsts ideoloģiju," konstatēja politologs.

Ziņu lente
0