Baltkrievija pārdomā naftas piegādes caur Baltijas un Ukrainas ostām

© Foto : pixabayГрузовой порт в Риге
Грузовой порт в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koncerns "Belņeftehim" uzsvēra, ka nodokļu manevra īstenošanas gaitā pieaugs Krievijas piegādēm alternatīvā importa pievilcība.

RĪGA, 30. oktobris – Sputnik. Baltkrievija izskata iespēju piegādāt naftu no NVS valstīm, Tuvajiem Austrumiem un Āfrikas caur Ukrainas un Baltijas valstu ostām, lai nodrošinātu alternatīvu piegādē no Krievijas, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz koncerna "Belņeftehim" priekšsēdētāja vietniece Svetlana Gurina.

"Transporta koridori mums ir saprotami, taču lēmums tiks pieņemts tikai gadījumā, ja alternatīvās piegādes būs ekonomiski efektīvas. Taču jāņem vērā, ka nodokļu manevra gaitā un Krievijas naftas cenu pietuvināšanai pasaules cenām alternatīvo piegāžu pievilcība pieaugs," viņa teica intervijā "Respublika".

Комбинированный контейнерный поезд из Европы в Китай - Sputnik Latvija
Baltnews: kāpēc Baltijas valstis zaudēs tranzītu no Ķīnas

Gurina pievērsa uzmanību, ka Baltkrievijas rūpnīcas ražo nacionālajām un starptautiskajām prasībām atbilstošus naftas produktus, tāpēc Krievijas naftas nomaiņa pret citu nenovedīs pie degvielas kvalitātes zuduma.

Tāpat eksperte pastāstīja, ka pēc "netīrās" naftas piegādēm nācies samazināt naftas pārstrādes apjomus, un pagaidām neizdodas sasniegt ieplānoto naftas transportēšanas apjomu.

Gurina atgādināja, ka nodokļu manevra rezultātā mazinās muitas nodeva, tātad pieaug naftas cena Baltkrievijai, un zaudējumi valsts ekonomikai šī gada deviņos mēnešos jau sasnieguši aptuveni 250 miljonus dolāru.

Septembrī Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko atzīmēja, ka Minska izvērtē trīs naftas piegāžu variantus, alternatīvu Krievijai. Viņš atklāja, ka runa ir par reversām piegādēm no Polijas pa cauruļvadu "Družba", kā arī piegādēm pa cauruļvadu "Odesa-Brodi" no Ukrainas un caur Lietuvas un Latvijas ostām.

Королевские ворота  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievija pavērusi robežas: Latvijas un Lietuvas iedzīvotājus kārdina "gardās" cenas

Nodokļu manevrs Krievijas naftas nozarē, kas paredz pakāpeniski atcelt naftas eksporta nodevu un palielināt tās ieguves nodokļa likmi, radījis Maskavas un Minskas domstarpības.

Minska vērtēja, ka zaudējumi sešu gadu laikā sasniegs gandrīz desmit miljardus eiro, bet 2019.gadā – 360 miljonus eiro. Krievijas valdības vadītāja preses sekretārs Oļegs Osipovs pavēstīja, ka Baltkrievijas budžeta "zaudējumi" nodokļu manevra rezultātā neattiecas uz Krievijas saistībām Baltkrievijas priekšā.

Savukārt Krievijas Federācijas Padomes loceklis Gerigorijs Karasins atzīmēja, ka nodokļu manevrs ir Krievijas suverēnās tiesības, tāpec Minska nevar pieprasīt nekādas kompensācijas tā kontekstā. Tomēr Maskava var sniegt atbalstu Baltkrievijai, lai mīkstinātu tā ievešanas sekas.

Ziņu lente
0