Rīdziniece samaksāja 175 eiro par zoba izraušanu: ierēdņi neredz problēmas

© pexelsВ кабинете стоматолога
В кабинете стоматолога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naktī rīdziniecei saslima zobs, zobārstniecībā viņai nosauca vienu cenu, bet galu galā sievietei nācās samaksāt daudz vairāk; atbildīgo dienestu viedokļi sadalījās.

RĪGA, 29. oktobris — Sputnik. Rīgas iedzīvotāja Daiga vērsās LTV 4 raidījuma redakcijā. Pēc viņas vārdiem, naktī viņai saslima zobs, rīdziniece piezvanīja uz privāto zobārstu kabinetu Slokas ielā, kur viņai teica, ka zoba izraušanas pakalpojumi maksā no 33 eiro, bet pēc tam, kad zobs bija izrauts, par to pieprasīja 175 eiro, raksta Lsm.lv. Raidījumā šo situāciju komentēja atbildīgie dienesti un to viedokļi dalījās.

Piemēram, veselības inspekcija paziņoja, ka rēķins, kas pārsniedz sākotnēji iemaksāto summu četras reizes - tas nav normāli un noteikti pārkāpj pacienta tiesības. Patērētāja tiesību aizsardzības centrā atzīmēja, ka cenrādim jābūt pieejamam gan dienas, gan nakts laikā.

Скорая помощь в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Cipule: samazinājies nāvju skaits, gaidot ātrās palīdzības ierašanos

Arī PTAC ieteica, kā uzvesties, ja pacientam zobārstniecībā iesniedz, pēc viņa domām, pārlieku lielu rēķinu. Vispirms jāprasa pakalpojumu sniedzējam paskaidrot, kā izveidojusies šāda summa, ja tomēr paliek jautājumi, tad PTAC vērsīsies pie pakalpojumu sniedzēja pēc paskaidrojumiem.

Konkurences padome savukārt atzīst, ka tai nav ietekmes sviru uz zobārstniecības pakalpojumu regulēšanu. Iestādē atzina, ka paaugstinātās cenas nakts laikā ir parasta parādība, jo naktīs strādā mazāk ārstu, un zemas konkurences dēļ viņi var diktēt savas cenas.

Jāatzīmē, ka pašlaik Rīgā nakts laikā ir atvērtas divas zobārstniecības prakses – Daugavas kreisajā un labajā krastā. Zoba izraušana izmaksās aptuveni 20-80 eiro plus jāmaksā vēl 20 eiro.

Zobārstniecības problēmas Latvijā

Bez paaugstinātām cenām nakts laikā Latvijas stomatoloģijā ir arī citas problēmas, piemērām, bērnu stomatologu trūkums. Sarežģītākā situācija bērnu stomatoloģijas jomā izveidojusies Kurzemē un Latgalē. Piemēram, ja jūs vēlaties pierakstīt bērnu pie zobārsta Daugavpilī, rindā priekšā būs divarpus tūkstoši bērnu, un rinda pienāks tikai pēc 7-8 mēnešiem.

Медицинское оборудование - Sputnik Latvija
Ārsts no Valkas aicinājis pacientus vērsties pie ministres

Ar bērniem nevēlas strādāt ne privātās stomatoloģijas prakses, ne paši stomatologi. Pirmkārt, bērni ārstē zobus negribīgi, un zobārsts zaudē laiku, pierunājot bērnu atvērt muti. Otrkārt, valsts apmaksā bērnu zobu ārstēšanu tikai 80% apmērā.

Situācija ir tā, ka bērnu zobārstu trūkuma dēļ gaidīšana pie speciālista ilgst uz vairākiem mēnešiem. Galu galā vecāki ir spiesti vērsties pie maksas speciālistiem.

Bērnu klīniskās slimnīcas fonds pēc vecāku aptaujas noskaidroja, ka vairāk nekā puse aptaujāto (58,3%) uzskata, ka veselības aprūpe bērniem tiek apmaksāta tikai daļēji. Gandrīz trešdaļa (29,8%) ir pārliecināti, ka šie pakalpojumi netiek apmaksāti. Un tikai 11,8% aptaujāto uzskata, ka Latvijā bērnu veselības aprūpe ir bez maksas.

Maksas pakalpojumu izmantošanas galvenais iemesls (86,2%) bija tas, ka vecāki vienkārši nevarēja gaidīt, kad pienāks viņu kārta saņemt bezmaksas medicīnisko palīdzību.

Ziņu lente
0