Latvijas būvniecības nozares sakārtošanai traucē valsts valodas likums

© Sputnik / Oksana DzadanСтроительная площадка будущего комплекса музейных хранилищ
Строительная площадка будущего комплекса музейных хранилищ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas ministrija izdomāja, kā samazināt karteļu veidošanos risku valsts un pašvaldību iepirkumos.

RĪGA, 29. oktobris — Sputnik. Valdība reaģēja uz karteļa skandālu ar celtniecības kompānijām. Arī tenderu sistēmu gaida "kapitālais remonts", raksta laikraksts "Segodņa".

Pirmkārt, ekonomikas resora ierēdņi piedāvā paplašināt konkurenci, piesaistot Latvijas tenderiem ārvalstu uzņēmumus. Lai šo īstenotu, ministrija piedāvā savdabīgu metodi – sākt tulkot angļu un citās svešvalodās paziņojumus par tenderiem un to noteikumiem, ieskaitot detalizētu preces vai pakalpojuma specifikāciju.

Газета в почтовом ящике - Sputnik Latvija
Izkratīs no Latvijas pastkastēm: aizliegums krievu un angļu valodām

Pašlaik kad visa informācija par valsts un pašvaldību iepirkumiem ir pieejama tikai latviešu valodā, ārvalstu kompānijām, kurām nav savu pārstāvju Rīgā, faktiski nav iespējams konkurēt tādos tenderos.

Otrkārt, tiek piedāvāts centralizēt lielus pašvaldības iepirkumus. Pēc Ekonomikas ministrijas ierēdņu ieceres, valsts varētu palīdzēt pašvaldībām izstrādāt vienotus konkursa noteikumus. Atsevišķus iepirkumus pašvaldības varētu veikt kopīgi.

Treškārt, tiesības piedalīties tenderos varētu atņemt tiem komersantiem, kuri likumā noteiktajā termiņā nav iesnieguši attiecīgās nodokļu deklarācijas Valsts ieņēmumu dienestam.

Tāpat ministrija uzskata, ka nekavējoties jānoraida nepamatoti dārgi tendera dalībnieku piedāvājumi.

Центр государственного языка - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sodi līdz 5 tūkstošiem eiro: ko krieviem Latvijā gatavo "civilie valodnieki"

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ierosinātos pasākumus nosaucis par "kapitālo remontu". Atgādinām, ka pirmo reizi par kapitālo remontu - toreiz tas attiecās uz finanšu jomu - teica ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Valdība apstiprināja ministrijas priekšlikumus.

Tomēr nav skaidrs, kā varētu īstenot svešvalodu lietošanu iepirkumos praksē. Visām valsts un pašvaldību institūcijām ir pienākums izmantot tikai valsts valodu. Kādreiz, Ralfa Nemiro priekštecis ekonomikas ministra amatā Arvils Ašeradens arī centās ieviest angļu valodas lietošanu ikdienas saziņā ar ārvalstu uzņēmumiem un potenciālajiem investoriem, bet nacionālisti bloķēja šādas iniciatīvas. Arī šoreiz būs tāpat.

Ziņu lente
0