Krievi Somijā izjūt diskrimināciju pēc vārda vai dzimtās valodas

CC0 / pxhere / Флаг Финляндии
Флаг Финляндии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzi Somijas krievvalodīgie iedzīvotāji pēc pašu pieredzes zina, ka ārzemju vārda esamība var traucēt darba meklējumos. Valsts ir gatava palīdzēt diskriminācijas novēršanā.

RĪGA, 28. oktobris – Sputnik. Gandrīz puse (49%) no 500 cilvēkiem, kurus aptaujāja Somijas Valsts televīzija un radio kompānijas Yle krievvalodīgais ziņu dienests, ir saskārušies ar diskrimināciju darba tirgū sava vārda vai dzimtās valodas dēļ, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Yle.

Открытие гастрономического павильона на Рижском центральном рынке - Sputnik Latvija
Yle: Somijā pēta krievvalodīgo pensionāru problēmas

Piemēram, Albīna Raivo pasūdzējās, ka nosūtīja 500 vēstules ar CV un piedalījās tikai piecās darba pārrunās. Un tas, ņemot vērā to, ka viņai ir somu izglītība un 4 sarunvalodas (somu, angļu, zviedru un krievu). Beigās darbu viņa spēja atrast tikai pēc rekomendācijas.

Viņas skumjo pieredzi apstiprināja Mihails Ionins no Turku: "Pēc simtiem mēģinājumu uz pārrunām aicināja tikai vienā kantorī, tur es pašreiz arī strādāju."

"Es 10 gadus Somijā nodzīvoju ar krievu uzvārdu un jau 13 dzīvoju ar somu. Varu pateikt, ka ar somu vārdu patiešām sāku biežāk saņemt atbildes darba meklējumos, sāka biežāk aicināt uz darba pārrunām," pastāstīja Yle Eiva Airaksinena.

Runājot par personīgajām attiecībām, viņa piebilda, ka daudzi viņas somu draugi pat nožēloja, ka viņa nomainīja uzvārdu, teica, ka viņai bija ļoti skaists, cēli skanošs uzvārds, – Dobriņina.

To, ka ārzemju vārds apgrūtina dzīvi Somijā un var kļūt par šķērsli darba meklējumos, apstiprina arī nesenie sociologu pētījumi.

Valsts atzinusi problēmas esamību

Valoda kopā ar etnisko piederību un invaliditāti ir viens no izplatītākajiem iemesliem, kādēļ cilvēki vēršas ar sūdzībām Somijas Tieslietu ministrijā.

Вид от Успенского собора. Хельсинки - Sputnik Latvija
Somijā aug interese par krievu valodas apgūšanu

Kā paziņoja Mikaela Moua, kas nodarbojas ar vienlīdzības aizstāvēšanas jautājumiem Eiropas Savienības projektā, kuru vada Tieslietu ministrija, 2018. gadā uzraugošajās iestādēs tika saņemti aptuveni 200 pieteikumi par potenciālas diskriminācijas gadījumiem.

Iespējamās diskriminācijas iemesli katru gadu paliek praktiski nemainīgi: pirmais no tiem ir veselības stāvoklis. Tautība vai valoda atrodas sestajā vietā.

Tieslietu ministrijā atzina, ka statistika neatklāj pilnu notiekošā ainu, un lielākā daļa slēptas diskriminācijas gadījumu, acīmredzot, nekad nenonāk varasiestāžu redzeslokā.

Somijas Pilsoņu un iedzīvotāju vienlīdzības likums aizliedz diskrimināciju pēc vecuma, izcelsmes, tautības, valodas, reliģijas, uzskatu, politiskās vai arodbiedrības darbības, ģimenes stāvokļa vai veselības stāvokļa, invaliditātes, seksuālās orientācijas pazīmēm vai citiem personīgiem iemesliem.

Ziņu lente
0