"Okupanti" latviski: vandāļi apzaimoja pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem

© Sputnik / Sergey MelkonovОбщественник смывает надпись "оккупанты" с памятника Освободителям
Общественник смывает надпись оккупанты с памятника Освободителям - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāds latviešu nacionālists, acīmredzot, noguris gaidīt, kamēr varasiestādes uzstādīs skaidrojošus uzrakstus pie pieminekļa Rīgas Atbrīvotājiem vai arī vispār to demontēs, un uzrakstīja savu "titula nācijas skaidrojumu".

RĪGA, 27. oktobris – Sputnik. Nebijis Latvijas krieviem svētā pieminekļa apzaimošanas fakts Uzvaras parkā, Rīgā. Uz pieminekļa Atbrīvotājiem postamenta parādījās uzraksts "okupanti". Šo vārdu uzrakstīja latviešu valodā ar melnu krāsu.

Памятник Освободителям Риги - Sputnik Latvija
ASV komentēja situāciju saistībā ar pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem

 

Policisti apgalvo, ka viņiem nav zināms, kas ir uzdrīkstējies uzrakstīt to uz pieminekļa. Taču lietai ķērās klāt Valsts policija – šādi jautājumi ir tās kompetencē. Notiek šī pārkāpuma izmeklēšana. Policisti klasificē šo vandālisma aktu kā "svešas mantas bojāšanu".

Iespējams, vandālis, ja jau uzdrīkstējās spert šo soli, tādējādi atbalstīja Latvijas varasiestāžu sacelto ažiotāžu saistībā ar pieminekli, kurš ir Uzvaras pār nacismu simbols, turklāt ne vien krieviem, bet arī latviešiem. Jo, kā nesen paziņoja Latvijas Antinacistiskās komitejas vadītājs Josifs Korens, "ja uzvarētu spēks, par kuru karoja esesovieši, šodien nebūtu nedz Latvijas, nedz latviešu".

Vērts uzsvērt, ka, ieraugot Facebook publikāciju par pieminekļa apzaimošanu, sabiedriskie aktīvisti operatīvi sapulcējās kopā un notīrīja uzrakstu. Viņu vidū bija arī Saeimas deputāte no partijas "Saskaņa" Regīna Ločmele-Luņova.

© Sputnik / Sergey MelkonovSaeimas deputāte no partijas "Saskaņa" Regīna Ločmele-Luņova piedalījās uzraksta "okupanti" notīrīšanā
Okupanti latviski: vandāļi apzaimoja pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem - Sputnik Latvija
Saeimas deputāte no partijas "Saskaņa" Regīna Ločmele-Luņova piedalījās uzraksta "okupanti" notīrīšanā

 

Atgādināsim, ka iniciatīva par pieminekļa demontāžu tika iesniegta Saeimā šogad, kad to bija parakstījuši 10 822 Latvijas pilsoņi. Jūnijā Saeima nobalsoja par projekta nodošanu komisijām. Par pieminekļa nojaukšanas ideju nobalsoja 45 deputāti – gandrīz visa koalīcija. "Pret" bija 30 parlamentārieši – daļa koalīcijas partijas "Attīstībai/Par!" un opozīcijas partiju pārstāvji. Daļa deputātu balsojumā atturējās.

Pēc deputātu balsojuma iniciatīva tika nodota komisijām, lai izstrādātu attiecīgu likumprojektu.

Tajās pašās dienās Saeimā tika iesniegta eirodeputātes Tatjanas Ždanokas petīcija par pieminekļa saglabāšanu, kurā 10 tūkstoši parakstu tika savākti visīsākajā laika periodā. Taču Saeima nolēma nevirzīt šo projektu, noraidot to.

Ik gadus 9. maijā Rīgā pie pieminekļa Atbrīvotājiem nāk desmitiem un pat simtiem tūkstošiem cilvēku. Svētku pasākumi par godu Uzvaras dienai notiek arī citās Latvijas pilsētās.

Ziņu lente
0