Par baumām draud cietums: kāpēc Swedbank klienti metās izņemt naudu no kontiem

© Sputnik / Sergey MelkonovОткрытие нового корпуса торгового центра Alfa
Открытие нового корпуса торгового центра Alfa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādēļ lietu par ažiotāžu Swedbank bankomātos Daugavpilī izskatīs Valsts drošības dienests un kā iznācis, ka panika izplatījās tik ātri.

RĪGA, 25. oktobris – Sputnik. Trešdien, 23. oktobrī, vakarpusē Swedbank klienti Daugavpilī sāka masveidā izņemt naudu bankomātos. Izveidojās rindas, dažos bankomātos beidzās nauda. Ažiotāža mazinājās vienīgi naktī, vēsta Skaties.lv.

Danske Bank - Sputnik Latvija
Uzticības krīze: skandāli ar naudas atmazgāšanu satricinājuši Skandināviju

Bankas pārstāvis Jānis Krops norādīja, ka izskaidrot situāciju palīdzējuši vietējie mediji.

Saskaņā ar Swedbank rīcībā esošo informāciju, 23. oktobrī sākās "mērķtiecīga baumu izplatīšana" par bankas stabilitāti dažādos kanālos, tostarp sociālajos tīklos un ar WhatApp palīdzību.

Par notikušo ir informēts Valsts drošības dienests, Valsts policija un Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Viņi pārbauda bankas pieņēmumus, kurai radušās aizdomas, ka "baumu izplatītāji apzinājās, pie kādām sekām tas var novest".

Krops pastāstīja, ka anomāla klientu aktivitāte tika novērota tikai Daugavpilī.

"Citviet Latvijā viss mierīgi. Šis fenomens bija tikai Daugavpilī," paziņoja viņš.

Pēc viņa sacītā, visa Swedbank bankomātu tīkla pieejamo līdzekļu fonā skaidras naudas izmaksu apjoms izrādījies nenozīmīgs.

Par viltus ziņu izplatīšanu par finanšu sistēmas stāvokli Latvijā draud kriminālā atbildība līdz pieciem gadiem cietumsoda.

Panikai nav pamata

Iepriekš trešdien, 23. oktobrī, aģentūra Bloomberg paziņoja, ka iespējamās naudas atmazgāšanas Swedbank bankā izmeklēšanā iesaistījušies Amerikas tiesībsargājošās iestādes un Eiropas Centrālā Banka. Izmeklēšana var novest pie bankas zaudējumiem 103 miljonu eiro apmērā.

Swedbank - Sputnik Latvija
Zviedrijas varasiestādēm rodas aizdomas par Swedbank krāpšanos

Pašā bankā norāda, ka runa ir par pārbaudēm, kuras bija iniciētas jau pagājušajā pavasarī, savukārt pati izmeklēšana aizņem ilgu laiku, jo runa ir desmit gadus veciem notikumiem.

Tikmēr banka turpina stabili strādāt gan Zviedrijā, gan Baltijas valstīs, demonstrē peļņu un augstus stabilitātes rādītājus.

Saskaņā ar finanšu atskaiti, 2019. gada deviņos mēnešos Swedbank grupas peļņa Latvijā sastādījusi 79,569 miljonus eiro, par 3,6% mazāk, nekā tajā pašā periodā pērn. Pašas Swedbank peļņa samazinājusies par 2,1%, sastādot 83,31 miljonu eiro.

Pēc aktīvu apjoma Swedbank ir un paliek lielākā banka Latvijā. Swedbank grupas aktīvi, saskaņā ar septembra beigu rezultātiem, sastādīja 5,687 miljardus eiro, tas ir par 2,5% mazāk, nekā 2018. gada beigās.

Atceras PNB

Ātrā panikas izplatīšanās Daugavpilī ir absolūti izskaidrojama, ņemot vērā, ka pavisam nesen, 15. augustā, tika apturēta PNB Bankas (bijusī Norvik banka) darbība, kura neizpildīja likviditātes prasības.

No simts tūkstošiem PNB klientu ievērojama daļa bija sirmgalvji, kuri nevarēja laicīgi saņemt savas pensijas un pabalstus. Veidojās rindas, tādēļ nācās atvērt papildu apkalpošanas centrus.

Seši tūkstoši pensionāru, kuri cieta PNB slēgšanas rezultātā, dzīvo tieši Daugavpilī, turklāt vietējā pašvaldība glabāja šajā bankā līdzekļus, kuri pārsniedz garantētās atlīdzības apjomu.

Ziņu lente
0