Bez ambīcijām, bez jauniešiem: bijušais Saeimas deputāts par Latvijas perspektīvām

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийПляж Юрмалы
Пляж Юрмалы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija arvien ātrāk pārvēršas piejūras provincē, tādēļ ambicioziem cilvēkiem ir aizvien mazāk iemeslu šeit palikt, pārliecināts bijušais deputāts Jurijs Sokolovskis.

RĪGA, 25. oktobris – Sputnik. Iedzīvotāju novecošanas un emigrācijas tendences Latvijā tikai pastiprināsies, uzskata bijušais Saeimas deputāts Jurijs Sokolovskis. Par to viņš pastāstīja RIA Novosti.

Заброшенный поселок Ирбене - Sputnik Latvija
Simt apdzīvotajās vietās Latvijā nav nevienas darba vietas

Viņš uzskata, ka, ņemot vērā negatīvās demogrāfiskās tendences, Latvijas pārtapšana provincē tikai pastiprināsies.

"Protams, valsts turpinās dzīvot. Var dzīvot arī mazpilsētā. Taču cilvēkus ar ambīcijām parasti velk kaut kur uz centru – tādēļ, visticamāk, viņi turpinās braukt prom," norādīja Sokolovskis.

Viņš uzsvēra, ka jauniešu kļūst aizvien mazāk. No Latvijas reģioniem cilvēki pārceļas uz Rīgu, savukārt no galvaspilsētas – uz ārzemēm, turklāt tas notiek samērā strauji.

"Mēs pārvēršamies tādā piejūras provincē. Domāju, ka šī tendence turpināsies," pateica bijušais deputāts.

Paātrināti izmirst

Pēdējo piecpadsmit gadu laikā kopš Latvijas iestāšanās ES no valsts aizbraukuši vairāk nekā 300 tūkstoši cilvēku – tā kļuvusi par vienu no līderiem depopulācijas ziņā.

Каменный мост через Даугаву и здание Национальной библиотеки Латвии - Sputnik Latvija
Rīga izmirst: 20 gadu laikā galvaspilsēta zaudējusi gandrīz 20% iedzīvotāju

Jauniešu aizplūšanas ziņā Latvija apdzen ne vien Lietuvu un Igauniju, bet arī citas ES valstis – pēdējo desmit gadu laikā valsts pazaudējusi trešo daļu jauniešu.

Turklāt, atšķirībā no padomju laikiem, kopš 1991. gada Latvijā ne reizi nav reģistrēts pozitīvs iedzīvotāju dabiskais pieaugums.

Tā kā darba resursi samazinās, savukārt iedzīvotāji strauji noveco, Ekonomikas ministrija uzstāj, ka palikušajiem Latvijas iedzīvotājiem ir jāstrādā labāk, citādi Eiropas vidējo labklājības līmeni valsts nesasniegs nekad.

Ziņu lente
0