Politika

Tramps uzdevis atcelt pret Turciju vērstās sankcijas

© AP Photo / Chris JacksonПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps apliecināja, ka visas sankcijas tiks atceltas, "ja tikai nenotiks kas tāds, kas mūs neiepriecinās".

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps uzdevis finanšu ministram atcelt visas sankcijas, kas vērstas pret Turciju pēc militārās operācijas sākuma Sīrijas ziemeļos, vēsta RIA Novosti.

"Jūs redzējāt, ka piecu dienu laikā uguns pārtraukšana uz Sīrijas robežas, par ko runājām, tiek ievērota un ievērota ļoti labi, labāk nekā bija cerēts. Šorīt (23.oktobrī – red.) Turcijas valdība informēja manu administrāciju, ka viņi apturēs karadarbību un uzbrukumu Sīrijā," pavēstīja amerikāņu līderis speciālajā uzrunā.

Tramps piebilda, ka visas sankcijas tiks atceltas, "ja tikai nenotiks kas tāds, kas mūs neiepriecinās".

Finanšu ministrija izslēgusi no sankciju sarakstiem Turcijas Aizsardzības un Enerģētikas ministrijas, kā arī šo resoru vadītājus un Turcijā valdošās "Taisnības un attīstības" partijas priekšsēdētāja vietnieku Suleimanu Soilu.

Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Nemuļķojies: Tramps uzrakstīja vēstuli Erdoganam

ASV prezidents pauda pārliecību, ka tieši ASV vienojušās ar Ankaru par piecu dienu pamieru, kas palīdzēja kurdiem pamest Turcijas pierobežas rajonus.

"Tas bija rezultāts, ko panācām mēs, Savienotās Valstis, nevis kāds cits, neviena cita valsts," piebilda Tramps.

Viņš uzsvēra, ka, pateicoties ASV pūlēm, izdevies "saglabāt daudzu kurdu dzīvības".

Tramps atklāja, ka Sīrijas demokrātisko spēku arābu un kurdu vienību komandieris ģenerālis Mazlums Abdi pa tālruni paudis viņam dziļu pateicību par ASV veikto darbu.

Tāpat valsts vadītājs norādīja, ka naftas ieguves rajonos Sīrijā paliks neliels skaits amerikāņu karavīru,

"Mēs nodrošinājām naftas (avotu – red.) drošību, tāpēc neliels skaits ASV militārā kontingenta paliks rajonos, kur ir nafta. Mēs to aizsargāsim un izlemsim, ko mēs ar to darīsim nākotnē," paskaidroja Tramps.

9.oktobrī Turcijas prezidents Redžeps Erdogans paziņoja par operācijas "Miera avots" sākumu Sīrijas ziemeļos pret Turcijā aizliegto Kurdistānas Darba partiju un teroristisko organizāciju "Islāma valsts". Sīrija nosodīja Turcijas okupācijas politiku valsts ziemeļos. Krievija norādīja, ka Turcijai nāktos izvairīties no soļiem, kuri varētu kavēt Sīrijas konflikta noregulējumu. Iepriekš ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņoja, ka prezidents Donalds Tramps ir gatavs sākt karadarbību pret Turciju nepieciešamības gadījumā, taču Vašingtona dod priekšroku mieram.

Президент США Дональд Трамп встретился с лидерами ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Tramps uzvēlis Sīrijai atbildību par kurdu aizsardzību

22.oktobrī notika Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Turcijas valsts vadītāja tikšanās, kuras rezultātā puses parakstīja memorandu par turpmāko darbības plānu. Tas paredz, ka trešdien rajonā ārpus Turcijas operācijas zonas ienāks Krievijas kara policija un Sīrijas karavīri. Viņi atbalstīs kurdu atbrīvošanās spēku vienību un viņu bruņojuma izvešanu par 30 kilometriem tālāk no robežas. Tā jānoslēdz 150 stundu laikā. Bez tam Sīrijas karavīri pārņem savā ziņā kontroli pār valsts robežu.

Vienlaikus sākās Krievijas un Turcijas kopīgas patruļas 10 kilometru dziļumā no robežas uz rietumiem un austrumiem no operācijas "Miera avots" rajona.

Ziņu lente
0