Bez gala un malas: tiesvedība valstī ir bezjēdzīga un nežēlīga

© Sputnik / Sergey MelkonovТабличка "Идет заседание суда"
Табличка Идет заседание суда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Romāns Siņicins nespēj sagaidīt galīgo lēmumu lietā par zādzību veikalā, kas pastrādāta pirms 25 gadiem. Viņš vērsies Eiropas cilvēktiesību tiesā ar prasību pret Latviju.

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik, Jānis Vilks. Skandalozas tiesas sēdes un atstādināšanas OIK afēras lietā, varbūt spriedumi korumpētiem un izšķērdīgiem ierēdņiem? Vai vismaz sods Maxima traģēdijas vaininiekiem, lietā, par ko tiesa ilgst jau vairākus gadus? Nē.

Toties prokuratūra uzstājīgi cenšas panākt sodu vīrietim, kurš pastrādājis zādzību veikalā pirms 25 gadiem, 1994.gadā. Toreiz Gerkens un Ko veikalos tika nozagti saldumi, kola, mūzikas centrs, telefons un citi sīkumi.

Здание Европейского суда по правам человека, архивное фото - Sputnik Latvija
Strasbūras tiesa novērtējusi Lietuvas darbības pret mūža ieslodzījumā esošajiem

Noziegumu atklāja ātri, aizdomās turamos arestēja. Viņu vidū bija Romāns Siņicins, tobrīd – 14 gadus vecs pusaudzis. Pirms tiesas viņu nogādāja Rīgas Centrālcietumā, kur viņš sēdēja deviņarpus mēnešus. Vainu viņš neatzina, neatzīst vēl joprojām. Stāsta, ka policisti mēģinājuši panākt atzīšanos ar spēku – vilkuši galvā gāzmasku un aizseguši gaisa atveri, pieslēguši ar rokudzelžiem pie krēsla.

Lieta nodota tiesā tikai 2001.gadā, taču četru gadu laikā notika tikai divas sēdes. 2005.gadā vīrietis pārcēlās uz Nīderlandi. Desmit gadus vēlāk Rīgā viņu pēkšņi aizturēja, kad viņš mainīja pasi. Izrādījās, ka Siņicins ir meklēšanā kopš 2006.gada, lai arī vairākkārt ieradies Latvijā. Viņu atkal nogādāja Rīgas Centrālcietumā uz divām nedēļām un atsāka tiesvedību. Tā ilga 2 gadus. 2017. gadā vīrieti attaisnoja.

Šķita, ka lietā ir pielikts punkts. Taču pēkšņi pusotru gadu vēlāk noskaidrojās, ka prokuratūra iesniegusi attaisnojošā sprieduma apelāciju, jo neesot saskatījusi attaisnošanai pietiekamus pamatus, vēsta LTV7.

"Cik ilgi tas turpināsies? Mani tiesās visu mūžu?" brīnījās Siņicins.

"Mēs dzirdam no prokuratūras, ka viņiem pietrūkstot resursu, pietrūkst darbinieku un tamlīdzīgi. Šis ir viens no tiem gadījumiem, kur mēs redzam, ka tie tiek tērēti vienkārši pilnīgi bez jebkādas jēgas, bez jebkāda labuma sabiedrībai, bez jebkādas loģikas," uzskata Siņicina advokāts.

Tomēr nākamā gada 14.janvārī zādzības lietas izskatīšana turpināsies. Vienlaikus prasība par "bezgalīgo tiesu" pret Romānu Siņicinu jau pieņemta izskatīšanai ECT.

Citas taisnās tiesas nav!

Ziņu lente
0