Baidās inficēties no kukaiņiem un kanalizācijas: kādi mīti par HIV klīst Latvijā

© Foto : KQED ScienceКомар перед укусом.
Комар перед укусом. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Diagnosticēto HIV gadījumu skaits Latvijā trīskārt pārsniedz vidējo līmeni Eiropā, taču iedzīvotāju zināšanas par AIDS joprojām ir nabadzīgas, liecina pētījums.

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik. Daži iedzīvotāji kļūdaini uzskata, ka ar cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV) var inficēties no kukaiņu kodumiem vai saskarē ar kanalizāciju, taču pietiekamas zināšanas par HIV ir tikai nedaudz vairāk kā pusei iedzīvotāju, liecina ar HIV un AIDS inficēto atbalsta biedrības "Agihas" pētījums, vēsta LNT.

Latvija ieņem vadošo vietu Eiropas antireitingā ik gadu diagnosticēto HIV gadījumu ziņā: 2017. gadā Latvijā konstatēti 18,8 jauni gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Šis rādītājs trīskārt pārsniedz vidējo Eiropā.

Pētījuma vadītāja, Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja Anda Ķīvīte-Urtāne ir pārliecināta, ka iedzīvotājiem trūkst informācijas par HIV.

Pārvērtē savas zināšanas

Agihas pētījums liecina, ka 48,3% respondentu savas zināšanas par HIV vērtē kā viduvējas, trešdaļa uzskata, ka viņu zināšanas ir labas. Tikai 6,4% respondentu norādīja, ka slikti informēti par HIV.

Lielākā daļa aptaujāto uzskata, ka viņiem ir ļoti maza vai drīzāk maza iespēja inficēties ar HIV. Savukārt 4,6% respondentu atbildējuši, ka jau ir inficēti ar HIV.

Забор крови для исследования на наличе инфекций - Sputnik Latvija
Neizbeigtie aizspriedumi: pat ārsti Latvijā diskriminē HIV inficētos

Pētījuma organizatori uzdeva piecus jautājumus, kas palīdzēja novērtēt zināšanas par HIV. Piemēram, tika vaicāts, vai pēc izskata vesels cilvēks var būt inficēts ar HIV. Uz to apstiprinoši atbildēja 88% aptaujāto.

Uz jautājumu, vai HIV var iegūt ar kukaiņu kodumu starpniecību, trīs ceturtdaļas aptaujāto atzina, ka tas ir mīts, tātad aptuveni ceturtā daļa iedzīvotāju tic, ka tā ir taisnība, vai arī nezināja pareizo atbildi.

Tāds rādītājs pārsteidza pētījuma vadītāju. Viņa uzsvēra, ka, neskatoties uz visiem skaidrojumiem, cilvēki jopprojām ar aizdomām skatās uz odiem un blusām.

Gandrīz katrs desmitais (9,1% aptaujāto) uzskata, ka ar HIV var inficēties, ēdot kopā ar inficētu cilvēku.

Saskaņā ar starptautiskām rekomendācijām iedzīvotāju zināšanas ir pietiekamas, ja viņi pareizi atbildējuši uz visiem pieciem jautājumiem. Tas izdevies tikai nedaudz vairāk kā pusei aptaujas dalībnieku. Trīs respondenti nebija snieguši pareizu atbildi ne uz vienu no pieciem jautājumiem.

Mīti ir dzīvi

Komentējot pētījuma rezultātus, Ķīvīte-Urtāne vairākkārt uzsvēra: mīti par HIV sabiedrībā ir dzīvi.

Vairāk nekā puse iedzīvotāju nezina, ka ar HIV nevar inficēties skūpsta laikā. Aptuveni tikpat daudz nezina, ka cilvēki, kuri dzīvo ar HIV un saņem antiretrovirālo terapiju, nevar infekciju nodot tālāk.

Ceturtā daļa iedzīvotāju uzskata, ka ar HIV nevar inficēties cilvēki, kuri ir laulāti vai kuriem ir ilgtermiņa attiecības, piektā daļa aplami uzskata, ka inficēšanās nav iespējama orālā seksa laikā. Savukārt desmitā daļa aptaujāto ir pārliecināti, ka ar HIV nevar inficēties, ja partneris neejakulē un tamlīdzīgi.

Красная лента — символ борьбы со СПИДом - Sputnik Latvija
Latvijā ar HIV saslimst trīsreiz biežāk, nekā pārējā Eiropas Savienībā

Vēl 3,6% respondentu uzskata, ka ar HIV var inficēties ar inficēta ūdens vai kanalizācijas starpniecību, bet 13,7% nezinājka, vai šāds apgalvojums ir mīts vai patiesība.

Pētījumā piedalījās 329 pilngadīgas personas (174 sievietes un 155 vīrieši) no Rīgas, Tukuma, Alūksnes, Balviem un Gulbenes. Respondentu vidējais vecums – 36,7 gadi. 39% pavēstīja, ka ir precējušies, bet gandrīz 18% bija civillaulībā. Gandrīz pusei respondentu ir augstākā izglītība.

Pētījums parādīja, ka par HIV vislabāk informēti ir rīdzinieki, zemāk – lauku iedzīvotāji. Viszemākās zināšanas par HIV bija respondentu vidū ar šķirtu laulību, visaugstākās – starp respondentiem, kuri ir precējušies, bet dzīvo šķirti.

Izglītības līmenis respondentu atbildes īpaši neietekmēja.

Ziņu lente
0