Kariņš apsolījis iedzīvotājiem nesāpīgu nodokļu palielināšanu

© AgriLife TodayЗаполнение налоговой декларации
Заполнение налоговой декларации - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdība nav izpildījusi solījumu celt algas skolotājiem un mediķiem 2020.gadā, un tagad vēlas īstenot arī nodokļu reformu pirms solītā 2021.gada.

RĪGA, 23. oktobris — Sputnik. Valdībai līdz 2020.gada pavasarim jāsameklē iedzīvotājiem nesāpīgākie veidi, kā palielināt nodokļu ieņēmumus budžetā, Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš atklāja Saeimas Budžeta un finanšu komisijas sēdē.

Valdības vadītājs norādīja, ka mērķis ir līdz Lieldienām sagatavot gaidāmās nodokļu reformas koncepciju. Pēc tam nodokļu reformas plāns nonāks Saeimā, kam nāktos apstiprināt izmaiņas līdz pasavara sesijas beigām.

"Tas ir mūsu uzdevums, kā pēc iespējas nesāpīgāk sabiedrībai palielināt nodokļu ienākumus budžetā," pauda Kariņš.

Ziemeļvalstīm arī ne uzreiz viss sanāca

Iepriekš finanšu ministrs Jānis Reirs stāstīja, ka jaunā nodokļu reforma, domājams, notiks 2021.gadā, un piezīmēja, ka šaubas raisot pārlieku lielais nodokļu režīmu skaits, ko nākoties administrēt. Viņš uzsvēra, ka izmaiņas gaidāmas jau 2021.gada budžetā.

Saeimas Budžeta un finanšu komisijas locekļi sēdē 22.oktobrī atgādināja premjerministram: valdība solījusi, ka nodokļu sistēma nemainīsies līdz 2021.gadam. Par to savā lapā Facebook pastāstīja "Saskaņas" deputāts Vjačeslavs Dombrovskis. Debates par nodokļu reformas termiņiem viņš iekļāva kategorijā "kuriozi".

Здание Службы государственных доходов - Sputnik Latvija
Kam nāksies patukšot kabatas: 2019. gadā Latvijā palielināsies vairāki nodokļi

"Budžeta komisija sākusi valsts budžeta-2020 projekta izskatīšanu. Pēc tradīcijas, budžeta projektu prezentē ministru prezidents un finanšu ministrs. Sēdes kuriozi:

Premjers Kariņš (ar sajūsmu):

Ar šo budžetu mēs tuvojamies Ziemeļvalstu līmenim!

Izskan šaubīga deputāta balss:

Pagaidiet, bet pēc jaunajiem Eirostata datiem - mums 10% mājsaimniecību mājās nav tualetes, un tas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropā!

Otrais deputāts: - Jūs visur sākāt, ka nākamajā gadā nodokļi netiks celti. Tā taču nav taisnība!

Premjers (mājot ar galvu):

Nākamgad mēs domāsim ka sabiedrībai nesāpīgi… pauze… palielināt nodokļus.

Bet piebilst ar optimismu: "Ziemeļvalstīm arī ne uzreiz viss sanāca. Piemēram, mans tēvs, kurš dzīvoja Salacgrīvā, 1944. gadā kopā ar tūkstošiem latviešu devies uz Zviedriju. Tur viņam izveidojās iespaids, ka viņš no vairāk attīstītas valsts nonācis mazāk attīstītajā valstī."

Nodokļu režīmi uzņēmumiem

Jautājums par nodokļu režīmiem uzņēmumiem Budžeta un finanšu komisijas sēdē izpelnījās atsevišķu diskusiju. Vjačeslavs Dombrovskis pauda bažas par to, vai jaunā nodokļu reforma neparedz atvieglojumu atcelšanu, piemēram, mazajiem uzņēmumiem.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Novērot un noklausīties ir bezjēdzīgi: VID vēlas aprēķināt nodokļus ar savām metodēm

Kariņš atbildēja, ka lēmumus vajadzēšot meklēt kopīgiem spēkiem.

Iepriekš finanšu ministrs Jānis Reirs kritizēja atvieglojumus mikrouzņēmumiem – pēc viņa domām, shēma tiek izmantota, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Vairāk nekā 30% darbinieku izmantojot atvieglojumus, bet valsts nevarot efektīvi pildīt savas sociālās saistības, atzīmēja Reirs.

Šī iemesla dēļ ciešot pensiju sistēma, veselības aprūpe un citas nozares. Tāpēc Reirs iesaka samazināt nodokļu režīmu skaitu valstī un piespiest visus uzņēmumus maksāt sociālo nodokli.

Ziņu lente
0