Baltkrievijas prezidents uzdevis sagatavot atbildi pēc ASV tanku dislokācijas Lietuvā

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Белоруссии Александр Лукашенко, архивное фото
Президент Белоруссии Александр Лукашенко, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas Drošības padomes valsts sekretārs paskaidroja, ka Lietuvā ierodas ASV tanku divīzijas vienības, turklāt to dislokācijai izraudzīts Pabrades poligons 15 kilometru attālumā no Baltkrievijas robežas.

RĪGA, 23. oktobris - Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko devis rīkojumu sagatavot adekvātu atbildi pēc lēmuma dislocēt Lietuvā amerikāņu tankus un karavīrus, informēja Baltkrievijas Drošības padomes valsts sekretārs Staņislavs Zass, vēsta RIA Novosti.

"Jebkurā valstī tiek izstrādāti atbildes pasākumi (pēc tamlīdzīgiem soļiem – red.). Valsts vadītājs uzdevis (Drošības padomes – red.) Valsts sekretariātam un Aizsardzības ministrijai izstrādāt ierosinājumus atbildei uz minēto faktu," Zasa teikto citēja valsts televīzijas un radio kompānija.

Американский танк ABRAMS на железнодорожной платформе в Гаркалне - Sputnik Latvija
Lietuvā uz pusgadu ierodas ASV Bruņoto spēku bataljons

Viņš paskaidroja, ka Lietuvā ierodas ASV tanku divīzijas vienības, turklāt to dislokācijai izraudzīts Pabrades poligons 15 kilometru attālumā no Baltkrievijas robežas.

Zass atzīmēja, ka poligons ir viens no lielākajiem Lietuvā. Vēl vairāk, līdz šim valstīm amerikāņu karavīru nebija. Politiķis uzsvēra, ka šajā situācijā nav iespējams palikt vienkārša novērotāja lomā.

Drošības padomes valsts sekretārs pievērsa uzmanību, ka minētie soļi sperti augošās spriedzes fonā reģionā un pasaulē, tāpēc ietekmē drošību.

"Mums tas nav vajadzīgs? Vai Lietuvai vajadzīga tāda papildu spriedze starp mūsu draudzīgajām tautām? Lai viņi paši lemj," vņš teica.

Tāpat Zass norādīja, ka Baltkrievija ir norūpējusies par gaidāmajām NATO plašajām mācībām Defender Europe, kas ieplānotas 2020.gada pavasarī.

"Tās ir vienas no lielākajām mācībām pēdējo 25 gadu laikā. Tajās piedalīsies aptuveni 40 tūkstoši karavīru no 18 NATO valstīm. Pie tam aptuveni puse karavīru nāk no ASV," viņš atgādināja un pievērsa uzmanību tam, ka mācību laikā plānots strādāt pie karaspēku pārvietošanas no ASV teritorijas uz Eiropu ar dažādām metodēm.

Президент РФ Владимир Путин на пресс-конференции по итогам саммита Группы двадцати  - Sputnik Latvija
Putins pastāstīja, kā KF atbildēs uz vērienīgām NATO mācībām Baltijā

Politiķis konstatēja, ka plašās mācības notiks, ņemot vērā konfrontācijas pieaugumu spēka centru starpā, miitarizācijas politikas, bruņošanās sacīkšu atgriešanos.

"Pēdējos gados aug visu mūsu kaimiņu militārie izdevumi. Nepietiek ar to, ka tie ir lielāki nekā Baltkrievijā gan naudas izteiksmē, gan procentos no IKP, tie aug. Tātad redzama šī reģiona nepārprotama militarizācija. Un tādā situācijā ieplānotas mācības," atgādināja Zass.

Sputnik Lietuva informēja, ka amerikāņu bataljonam, kas sešus mēnešus uzturēsies Pabrades poligonā, nepieciešamie tanki un armijas mašīnas ieradās valstī 21.oktobrī. Iepriekš valstī ieradās pirmie karavīri. Plānots, ka kopumā no ASV uz Lietuvu tiks pārvietoti vairāk nekā 500 karavīri. Viņu mērķis – "savaldīšana", pieredzes apmaiņa un dalība mācībās.

Ziņu lente
0