Viņķele atzinusi, ka bez "Saskaņas" un ZZS mediķu algas palielināt neizdosies

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministre Ilze Viņķele cer, ka Saeima, pēc budžeta apspriešanas, piešķirs vairāk finansējuma mediķu algu palielinājumam – te palīdzēt var tikai opozīcijas spiediens.

RĪGA, 22. oktobris – Sputnik. Latvijas veselības ministre Ilze Viņķele ("Attīstībai/Par!") cer uz opozīcijas palīdzību valsts budžeta projekta apspriešanas laikā Saeimā. Valdības koalīcijā izredžu uz papildu finansējuma piešķiršanu mediķu algu palielinājumam nav.

Veselības ministre viena pati nevar neko mainīt, sevišķi valdībā, kura sastāv no piecām partijām, paziņoja Ilze Viņķele LTV raidījuma "Rīta panorāma" ēterā. Tādēļ viņai atliek cerība uz Saeimas opozīcijas deputātiem, kuri spēj ietekmēt budžeta parametru izmaiņas.

Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Viņķele par mediķu protestiem: garā esmu kopā ar kolēģiem

"Es saprotu, ka katrai partijai ir savas prioritātes, par kurām tā stāvēs un kritīs. Tomēr es ceru uz sapratni, ka citās nozarēs, izņemot veselību, plānotās reformas var īstenot ne tikai caur budžeta pieaugumu," sacīja ministre.

Šodien, 22. oktobrī, Saeimas Budžeta un finanšu komisijas sēdes laikā premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka vislielākais finansējuma palielinājums ir gaidāms veselības aprūpes nozarē, kuras budzēts sastādīs 1,2 miljardus eiro, "vēl gan nesasniedzot 4% no IKP". Tai pat laikā, kā norādīja Kariņš, tuvāko gadu laikā medicīnas finansējuma pieaugums tiek plānots 50 miljonu eiro apmērā ik gadu.

"Nākamais lielais postenis ir pedagogu algas, kā arī papildu astoņi miljoni eiro zinātnei, lai gan vēl ne tuvu neesam tam finansējuma līmenim, kas noteikts likumā," pateica valdības vadītājs.

"Kopumā ņemot, nākamā gada budžets ir kompromiss starp daudzajām objektīvajām vajadzībām. Ja mums būtu viena vajadzība, būtu viegli, bet mums ir daudzas jomas, kur nepieciešama nauda – mediķiem, policistiem, pedagogiem, ceļiem utt. Budžets ir izvērtēts piecu partiju starpā, tas atbilst valsts attīstības vajadzībām," sacīja Kariņš.

Oktobra vidū Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība paziņoja, ka nevar samierināties ar nepietiekamo veselības aprūpes finansējumu nākamā gada valsts budžeta projektā, tādēļ rīkos plašas daudzpakāpju protesta akcijas: brīdinājuma streiku, ielu gājienu, piketu un iesniegs prasību Satversmes tiesā.

Ziņu lente
0