Simt tūkstoši Latvijas iedzīvotāju netiks pārstāvēti: ko atnesīs reģionālā reforma

© Ernests Dinka, Saeimas KancelejaДепутат сейма Эдвардс Смилтенс
Депутат сейма Эдвардс Смилтенс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādēļ jaunajā sistēmā trešās daļas Latvijas novadu iedzīvotāji faktiski var zaudēt pārstāvniecības tiesības un kāds pašvaldību skaits būtu Latvijai optimāls, pastāstīja LRA vadītājs Edvards Smiltēns.

RĪGA, 22. oktobris – Sputnik. Administratīvi teritoriālā iedalījuma reforma, kuru sagatavojis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, novedīs pie nopietnas gandrīz trešās daļas esošo pašvaldību iedzīvotāju diskriminācijas, paziņoja LNT intervijā Latvijas Reģionu apvienības (LRA) valdes priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

"Aptuveni 100 000 iedzīvotāju tiek atstāti absolūti bez pārstāvniecības tiesībām. 33 novados pēc reformas, visticamāk, nebūs nekādu iespēju iegūt no sava vidus, no sava novada pārstāvi jaunajā pašvaldībā," paziņoja Smiltēns.

Līdz ar to šāda situācija tiešā veidā ietekmēs šo Latvijas iedzīvotāju iespējas aizstāvēt savas intereses.

Šādi secinājumi balstās uz detalizētiem LRA veiktajiem aprēķiniem. Tajos tika ņemti vērā novadu iedzīvotāju skaits, deputātu skaits jaunajās pašvaldībās un vēlētāju skaits konkrētā novadā.

Город Лиепая - Sputnik Latvija
Veto tiesības: KPV LV iejauksies novadu reformā Liepājas labā

Kā piemēru Smiltēns minēja apvienoto Talsu novadu, kurā iekļaus Dundagu, Mērsragu un Roju. Ņemot vērā iedzīvotāju skaitlisko attiecību, lielākā daļa jauno deputātu tiks ievēlēti Talsos, savukārt no Dundagas un Rojas teorētiski var tikt ievēlēts pa vienam pārstāvim, un arī tas ir iespējams tikai tad, ja visi vēlētāji atnāks uz iecirkņiem un nobalsos par vienu kandidātu, savukārt no Mērsraga matemātiski nav iespējams ievēlēt nevienu kandidātu.

Iespējamais risinājums – mainīt vēlēšanu sistēmu, taču, visticamāk, ar to neviens nenodarbosies. Visādā gadījumā, tikšanās laikā Skrundā konkrētu atbildi uz jautājumu no ministra Pūces Smiltēns nesaņēma.

LRA vadītājs cer, ka pēc nākamajām pašvaldību vēlēšanām jaunie deputāti tomēr pievērsīs uzmanību visiem novada iedzīvotājiem, nevis tikai tiem, uz kuriem viņi orientējušies līdz šim.

Pēc Smiltēna domām, ideāls risinājums būtu izveidot Latvijā aptuveni 60 novadus. Pēc ministra Pūces plāna, 119 pašvaldību vietā tiks izveidotas 39, no kurām piecas ir republikas nozīmes pilsētas.

Ziņu lente
0