Tā ir mūsu nauda: Ukraina pieprasa atdot Latvijā konfiscētos 29 miljonus eiro

© TaxRebate.org.uk / Pile of EurosДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naudas līdzekļi nepilnu 30 miljonu eiro apmērā, kas konfiscēti par labu Latvijas valsts budžetam no Reģionālās investīciju bankas, tika arestēti jau 2015.gadā pēc Ukrainas pieprasījuma.

RĪGA, 16. oktobris — Sputnik. Ukraina apņēmusies atgūt gandrīz 30 miljonus eiro, ko tiesa konfiscējusi no Reģionālās investīciju bankas (RIB) klienta konta. Nauda saistīta ar bijušajiem Ukrainas ierēdņiem, tā tika arestēta jau 2015.gadā pēc Ukrainas pieprasījuma, informēja valsts Ģenerālprokuratūra.

"Pateicoties Ukrainas Ģenerālprokuratūras un Latvijas Republikas kompetento iestāžu kopīgām pūlēm, Latvijas tiesa pieņēma lēmumu, ar ko atzīta par nelegālu līdzekļu izcelsme vairāk nekā 30 miljonu dolāru apmērā, ko saista ar bijušajiem Ukrainas ierēdņiem, un nolemts to konfiscēt," teikts iestādes paziņojumā.

Евро - Sputnik Latvija
Latvija konfiscējusi 29 miljonus eiro no nerezidenta konta vietējā bankā

Ukrainas Ģenerālprokuratūra informēja, ka jautājums par 2015.gada sākumā arestēto noziedzīgi iegūto aktīvu atgriešanu Ukrainā tiks lemts starpvaldību līmenī.

Iepriekš vēstīts, ka Rīgas apgabala tiesas Krimināllietu tiesu kolēģija atcēlusi Rīgas Vidzemes priekšpilsētas lēmumu un atzinusi par nelikumīgi iegūtiem nerezidenta kontā esošus naudas līdzekļus 29 miljonu eiro apmērā, kas bija arestēti "Reģionālajā investīciju bankā".  Tiesas lēmums nav pārsūdzams. Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš jau paspēja apliecināt, ka šī nauda Latvijas budžetam ir ļoti noderīga, jo ir vairākas prioritātes, kam trūkst finansējuma.

Kriminālprocess aizdomās par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju caur RIB atvērtiem vairāku nerezidentu kontiem tika ierosināts 2016.gada 25.oktobrī. Lietā turpinās pirmstiesas izmeklēšana, ko vada Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde. Latvijas likumi ļauj jau pirms izmeklēšanas noslēguma atzīt kapitālu nelegālo izcelsmi un konfiscēt tos.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš: Latvijas banku sektoru gaida krasas izmaiņas

Mediji ziņo, ka konfiscētā summa glabājusies ietekmīga ukraiņu uzņēmēja un politiķa Jurija Ivaņuščenko ārzonas kontos. Ukrainas Ģenerālprokuratūra uzskata, ka RIB tika atvērti ar Ivaņuščenko saistīti ārvalstu starpnieku konti, kuros nonāca no Ukrainas izvestie līdzekļi. Pēc tam atmazgātie līdzekļi nonāca Ukrainas bankā "Pivdennij" kā kredīts.

"Pivdennij" un "Reģionālā investīciju banka" pieder pie vienotas banku grupas, ko izveidojuši uzņēmēji no Odesas Jurijs Rodins un Marks Bekers ("Pivdennij" norāda, ka RIB ir tās meitasuzņēmums).

Ziņu lente
0