"Bezkaunīgas" pārmaiņas: VID apciemojis Lielbritāniju, lai brīdinātu valstspiederīgos

© Sputnik / Алекс Макнотон / Pāriet pie mediju bankasФлаг Великобритании на фоне часов Биг Бен в Лондоне
Флаг Великобритании на фоне часов Биг Бен в Лондоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
VID darbinieki pirmo reizi apciemojuši tautiešus Lielbritānijā, lai aprunātos par pienākumu maksāt nodokļus un muitas nodevas, kas gulsies uz Latvijas pilsoņu pleciem pēc Brexit.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Valsts Ieņēmuma dienesta (VID) Muitas pārvaldes darbinieki ieradušies Lielbritānijā, lai tiktos ar šeit dzīvojošajiem tautiešiem un uzņēmējiem, vēsta Tvnet.lv. Vizītes mērķis – informācija par to, ka pēc Brexit nāksies maksāt muitas nodevu un jaunus nodokļus.

Kopā ar VID darbiniekiem uz Lielbritāniju devās arī Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras konsultanti, kuri skaidros, kā Brexit ietekmēs Latvijas pensiju un pabalstu saņemšanu.

Флажки Британии и флаг ЕС еа фоне парламента в Лондоне - Sputnik Latvija
Uz redzēšanos! Lielbritānija grasās deportēt Latvijas piederīgos

"Cietā" Brexit  varianta gadījumā, kas varētu notikt jau 31.oktobrī, nekomerciālie pasta sūtījumi un pirkumi internetā tiks aplikti ar muitas nodevām un PVN, tāpēc radīsies nopietns juceklis un strīdi – šajā gadījumā jaunās nodevas nāksies maksāt jau no 1.novembra.

Privātpersonas nekomerciālais sūtījums vai dāvana no Lielbritānijas, kuras vērtība pārsniedz 45 eiro,  saņēmējam Latvijā izmaksās daudz vairāk – būs jāmaksā gan muitas nodoklis, gan PVN. Piemēram, par sūtījumu 100 eiro vērtībā būs jāsamaksā aptuveni 24 eiro.

Anglijā dzīvojošā Mārīte Tera sarunā ar žurnālistiem atzīmēja, ka tā ir visīstākā izspiešama. Pēc viņas domām, Latvijas valdība ir pārliecināta – "mēs te to naudu ar šķipeli šķipelējam".

Tomēr jāpiebilst, ka šie soļi ir ES vienots regulējums, jo pēc bezvienošanās Brexit Lielbritānija būs trešā valsts, pret kuru piemērojama stingra muitas procedūra. Piemēram, prasība skars komercsūtījumus. Saņēmējam Latvijā nāksies piemaksāt jau no summas 22 eiro apmērā, turklāt, ja komercsūtījuma summa pārsniegs 150 eiro, klāt nāks vēl muitas nodoklis.

Колесо обозрения Лондонский глаз - Sputnik Latvija
Kādas grūtības Latvijas piederīgajiem radīs Brexit

Mančesterā dzīvojošā Lija Baha-Kaufmane uzskata, ka līdz ar jauno noteikumu ieviešanu kļūs neizdevīgi iepirkties britu interneta veikalos. Viņa nodarbojas ar uzņēmējdarbību: pērk preces veikalos Anglijā un sūta uz Latviju ar sauszemes pārvadājumu kurjeriem. Viņas adresē arī kā pie starpnieces nonāk preces no britu interneta veikaliem, kuri paši nesūta preces uz Latviju. To izdara Lija. Sieviete stāsta, ka divreiz mēnesī sūta preces par kopsummu aptuveni 1000 līdz 1500 mārciņu vērtībā.

Patlaban ļoti pieprasītas preces Lielbritānijā ir autiņbiksītes. Māmiņas no Latvijas kolektīvi pasūta mazuļu autiņbiksītes Anglijā - jo šobrīd pat ar visām sauszemes pārvadājumu izmaksām iznāk vairākkārt lētāk nekā pirkt Latvijā. Piemēram, trešā izmēra autiņbiksītes 98 vienības iepakojumā Anglijā maksā ap 5 eiro, bet Latvijā – vairākus desmitus eiro.

Девушка с флагами Великобритании и ЕС - Sputnik Latvija
Kols: Latvijas uzņēmējiem jāsagatavojas Brexit

Tāpat Lija nodarbojas arī ar labdarību: latvieši Anglijā iepērk nepieciešamas preces, piemēram, apģērbu, apavus, higiēnas un skolas preces un sūta trūcīgajām ģimenēm Latvijas laukos. Taču tagad rodas šaubas, vai izdosies turpināt tādu palīdzību, jo maznodrošinātās ģimenes nevarēs reģistrēties kā labuma saņēmēji, tātad VID apliks humāno palīdzību ar nodokļiem. Lijai par to ir tikai viens komentārs: "Tas būtu vienkārši bezkaunīgi!"

Sāksies arī pārbaudes Rīgas lidostā – tiks kontrolēta no Lielbritānijas iebraukušo pasažieru personīgā bagāža. Ja preču vērtība tajā pārsniegs 430 eiro, nāksies maksāt muoitas nodokli un PVN.

Ziņu lente
0