Ukraiņu viesstrādniekus Igaunijā vēlas nodrošināt ar čipiem

© BrooklynJohnСтроители
Строители - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Būvuzņēmumu savienība piedāvā ieviest valstī Somijas pieredzi un izsniegt katram darbiniekam identifikācijas kartiņu.

RĪGA, 11. oktobris – Sputnik. Igaunijas iekšlietu un tieslietu ministri paziņoja par plāniem uzsākt kontroli pār nelegāli īrētā darbaspēka tirgu, vēsta Sputnik Igaunija.

Runa ir par darbiniekiem, kuri Igaunijā it kā atrodas darba komandējumā vai arī kurus no ārzemju kompānijām īrē vietējās firmas. Parasti tie ir Ukrainas pilsoņi, kuri skaitās kā Polijā reģistrētu kompāniju darbinieki.

Pēc IeM vadītāja Marta Helmes sacītā, igauņu uzņēmējiem, kuri izmanto īrētu darbaspēku, būs jāpierāda, ka Polijā, Ukrainā vai Lietuvā reģistrētās firmas, kuru pakalpojumus viņi izmanto, patiešām eksistē un strādā šajā nozarē.

Nodokļu un muitas departaments jau ir aprēķinājis, ka 2018. un 2019. gadā krāpniecisko shēmu ar ārzemju darbaspēku dēļ Igaunijas valsts nav saņēmusi 14 miljonus eiro. Tā kā varasiestādes nevar pārbaudīt vairākus desmitus tūkstošus Igaunijā strādājošo ārzemnieku, tad likumos tiks veikti grozījumi, kuri ļaus pirmām kārtām pieprasīt informāciju firmām, kuras īrē darbaspēku.

Tiesa, ieplānoto pasākumu efektivitāte izraisa šaubas dažiem uzņēmējiem. Piemēram, Būvuzņēmumu savienības valdes loceklis Raivo Rands (Igaunijas būvniecības nozarē katrs piektais darbinieks ir ārzemnieks) uzskata, ka tie, kas nejauši tiek pieķerti krāpšanā, protams, samaksās sodu, taču darba devēji, kuri darījuši to apzināti, turpinās ar to nodarboties.

"Tur jau ir tā problēma. Pateikt, ka tagad sekos pārbaudes un pieprasīt kaut kādus dokumentus, – nenostrādās. Mūsu Savienība jau gadiem ilgi runā par to, ka vietējiem darbiniekiem, un algotiem darbiniekiem ir jāizsniedz identifikācijas kartiņas," paziņoja viņš.

Pēc Randa sacītā, kartiņa ar čipu, kas var tikt piesaistīta IeM, Nodokļu departamenta, Nodarbinātības reģistra un citām datubāzēm, jau ir veiksmīgi nodemonstrējusi sevi Somijā. Tādējādi jebkurā objektā, vai tas būs būvlaukums vai restorāns, ne vien darba inspekcija, bet arī pats darba devējs vai ģenerālais darbu izpildītājs spēs ātri noteikt, kāds cilvēks pie viņa strādā un vai viņa darba devējs maksā nodokļus Igaunijas budžetā.

Jānorāda, ka Helme iebilst pret viesstrādniekiem no Ukrainas ne tikai ekonomisku apsvērumu dēļ – iepriekš viņš paziņoja, ka uz Igauniju brauc "neīsti" ukraiņi, jeb Ukrainas austrumu iedzīvotāji, kuri runā krievu valodā.

Ziņu lente
0