Kādas grūtības Latvijas piederīgajiem radīs Brexit

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasКолесо обозрения "Лондонский глаз"
Колесо обозрения Лондонский глаз - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neraugoties uz pārrunām ar Lielbritāniju par tās jaunajiem piedāvājumiem par Brexit, Eiropas Savienība pagaidām nevar nonākt pie kopsaucēja ar valsti tās organizētai iziešanai no ES.

RĪGA, 11. oktobris – Sputnik. Pagaidām nav skaidrs, kā tiks organizēta Lielbritānijas izstāšanās no ES, tādēļ Latvijas pilsoņiem jānokārto formālās attiecības ar uzturēšanās valsti un jāpiereģistrējas pastāvīgā iedzīvotāja statusa saņemšanai, raksta Freecity.

Latvijas ĀM pastāvīgi atgādina Latvijas piederīgajiem par šo nepieciešamību. Reģistrācija ir bezmaksas, to var ātri noformēt Internetā. Saskaņā ar aktuālākajiem datiem, savu statusu Lielbritānijā reģistrējuši vairāk, nekā 57 tūkstoši Latvijas pilsoņu, kaut gan tur dzīvo vismaz 117 tūkstoši Latvijas piederīgo.

Ja vienošanās par organizētu Lielbritānijas izstāšanos no ES tiks panākta, būs jāpiereģistrējas līdz 2021. gada 30. jūnijam. Ja izstāšanās notiks bez vienošanās – līdz 2020. gada 31. decembrim.

Maksa studentiem pagaidām paliek kā bijusi

ĀM sadarbībā ar Lielbritānijas vēstniecību Rīgā apkopoja nepieciešamo informāciju studentiem, kuri jau ir sākuši vai tikai plāno uzsākt studijas Lielbritānijā 2019./2020. un 2020./2021. mācību gadā. Viņiem studiju maksa un piekļuve izglītības kredītiem paliks nemainīga. Šajā periodā maksa par studijām ES, tostarp Latvijas, pilsoņiem, būs tāda pati kā Anglijas studentiem.

Девушка с флагами Великобритании и ЕС - Sputnik Latvija
Kols: Latvijas uzņēmējiem jāsagatavojas Brexit

Studentiem ir jāapskata informācija par uzturēšanās nosacījumiem, ja viņi ieradīsies Lielbritānijā bez vienošanās Brexit gadījumā līdz 2020. gada 30. decembrim. Viņiem būs jāiesniedz iesniegums ES pilsoņa uzturēšanās atļaujas saņemšanai.

Tiem, kas plānoja apmeklēt Lielbritāniju un atgriezties Latvijā novembrī, kas, iespējams, notiks bez vienošanās Brexit, ir jāsaprot, ka šajā gadījumā Lielbritānija Latvijas piederīgajiem kļūs par trešo valsti jau šī gada 1. novembrī. Tas nozīmē citus ieceļošanas un izceļošanas noteikumus. Latvijas pilsoņi varēs doties uz Lielbritāniju bez vīzas, ja ceļojuma mērķis ir īslaicīga privāta vizīte vai tūrisms (līdz 3 mēnešiem), savukārt 2021. gada 1. janvārī var stāties spēkā jauna Lielbritānijas imigrācijas sistēma, kur, iespējams, būs jaunas prasības.

Kam ir jāpievērš uzmanība

Pirms brauciena pārliecinieties, vai Lielbritānija nav norādījusi pasi kā vienīgo nepieciešamo dokumentu. Tādā gadījumā eID karti izmantot braucienam vairs nevarēs.

Ja vienošanās par izstāšanos nestāsies spēkā, tad, sākot no Lielbritānijas izstāšanās dienas (31. oktobris), tā vairs nebūs ES valsts un tajā nebūs spēkā Eiropas veselības apdrošināšanas karte – būs jāiegādājas privāta apdrošināšana medicīniskās palīdzības saņemšanai ceļojuma laikā.

Девушка с флагами Великобритании и ЕС - Sputnik Latvija
The Guardian: latvieša nogalinātās meitenes māsa baidās no Brexit

Bagāžai un citām precēm, ko ceļotāji ved līdzi, iebraucot ES no Lielbritānijas, tiks piemērota muitas kontrole. Turpmāk nevarēs vest piena produktus un gaļu. Cilvēkiem, kuri ieceļo ES, vai izbrauc no tās ar summu, kas ir vienāda vai pārsniedz 10 tūkstošus eiro (vai tās ekvivalentu citās valūtās) skaidrā naudā, būs jādeklarē šī nauda.

Sākot ar izstāšanās dienu, Lielbritānijas un ES pilsoņi nevarēs izmantot vēstniecību un konsulātu palīdzību uz Eiropas Savienības tiesību aktu pamata, tāpat ir jāņem vērā, ka mainīsies arī aviokompāniju pasažieru tiesības.

Iespējams, kļūs dārgāki pirkumi, izmantojot debetkartes vai kredītkartes, jo tās vairs neregulēs ES tiesību akti.

Izlidojot no Lielbritānijas, preces, kuru vērtība ir virs 430 eiro, būs jādeklarē muitā un turpat jānomaksā nodoklis. Tādēļ pirkuma čeki ir jāsaglabā, lai varētu pierādīt konkrētās mantas cenu.

Ziņu lente
0