Aprēķināti nodokļu reformas radītie zaudējumi: zaudējumi ir ik gadu, bet neko nevar darīt

© Foto : pixabayБумажник
Бумажник - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nodokļu reformas dēļ valsts katru gadu nesaņem daļu ienākumu, taču steigties ar jaunām izmaiņām nav vērts, uzskata Fiskālās disciplīnas padomē.

RĪGA, 11. oktobris – Sputnik. Kopš nodokļu reformas sākuma 2017. gadā budžets katru gadu zaudē ienākumus 1% no IKP apmērā. Šādu secinājumu izdarījuši Fiskālās disciplīnas padomes eksperti, vēsta LNT.

Дети в детском саду - Sputnik Latvija
Par krievu nodokļiem viņu bērnus mācīs latviski: koalīcija spērusi pēdējo soli

Viena no galvenajām izmaiņām, ko paredzēja reforma, skāra reinvestēto peļņu – tai tika noteikta nulles nodokļa likme uzņēmumu ienākumiem. Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem, šī gada deviņos mēnešos 145 miljonu eiro vietā saņemti vien 20 miljoni.

Vispārējā gada prognoze ir pārskatīta, taču jau tagad ir skaidrs, ka iecerētos 100 miljonus iekasēt neizdosies.

Šo un citu nodokļu iekasēšanas samazinājumu ar PVN ienākumiem kompensēt nevar. Pozitīvu ietekmi budžetam rada tikai augošie algu nodokļu ienākumi.

"Mēs uzskatām, ka katru gadu tiek zaudēts apmēram 1% no IKP. Reformu rezultātā. Protams, tā nav laba ziņa, bet neko nevar darīt.

Principā piekrītam valdības nostājai nesasteidzināt nākamo nodokļu reformu, jo nepieciešama stabilitāte," skaidro Fiskālās disciplīnas padomes locekle Inna Šteinbuka.

Padome uzskata, ka arī nākamgad atsevišķos nodokļu veidos ieņēmumi būs mazāki par gaidāmiem. Tai pat laikā Finanšu ministrija plāno, ka ieņēmumi no uzņēmumu peļņas nodokļa palielināsies.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Fiskālās disciplīnas padome iesaka valdībai samazināt nākamā gada budžeta izdevumus par 95 miljoniem eiro, taču deputāti negrasās to darīt.

Ziņu lente
0