Gapoņenko: aizliegts iebilst, ja deputāts apsaukā krievus par "utīm"

© Sputnik / Sergey MelkonovАлександр Гапоненко на "Марше рассерженных родителей" в Риге в знак протеста против реформы в русских школах
Александр Гапоненко на Марше рассерженных родителей в Риге в знак протеста против реформы в русских школах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesībsargs, profesors Aleksandrs Gapoņenko, ka tiesas sēdē 8. oktobrī prokurors pieprasīja brīvības atņemšanu uz 22 mēnešiem lietā par etniskā naida kurināšanu, pastāstīja par procesa gaitu.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. Latvijā deputāts no nacionālās partijas var nosaukt krievus par "utīm", taču iebilst pret to nedrīkst. Ja tu iebilsti, tu kurini naidu pret latviešiem. Pie tāda secinājuma nonācis tiesībsargs, profesors Aleksandrs Gapoņenko, pret kuru izvirzītas apsūdzības par etniskā naida kurināšanu. Kārtējā tiesas sēde viņa lietā notika 8. oktobrī. Gapoņenko pastāstīja, ka tajā prokurors izsniedzis galīgās apsūdzības – septiņi nelieli Facebook publicētu tekstu fragmenti traktēti kā naida kurināšana.

"To, ka es kritizēju Latvijā dislocētos amerikāņu tankus, kuri apdraud visus iedzīvotājus, arī krievus, prokurors izskaidroja kā naida kurināšanu pret amerikāņiem. Uz manu argumentu, ka amerikāņi un amerikāņu tanki ir divas dažādas lietas, ko minēju savā iepriekšējā runā, viņš neko nevarēja atbildēt – viņš uzskata, ka tas ir viens un tas pats. Es uzskatu, ka mana publikācija ir antimilitāriska, viņš to uzskata par naida kurināšanu. Tādas pašas apsūdzības bija visās septiņās epizodēs," pastāstīja Gapoņenko intervijā Sputnik Latvija.

Vēl viena viņa publikācija Facebook veltīta bijušo leģionāru gājieniem Rīgā.

Šņore - Sputnik Latvija
Šnorem netiks atņemts Trīszvaigžņu ordenis sakarā ar izteicienu par utīm

"Raksturīgi: kad iebildu pret Waffen SS latviešu leģiona piekritēju gājieniem 16. martā, saskatīju tajos draudus Latvijā dzīvojošajiem cilvēkiem – nacistiskus draudus. Šajā ziņā neesmu vienīgais – ANO Ģenerālā asambleja ik gadus pieņem lēmumus par to, ka Latvijā notiek nacisma glorifikācija un tas nav pieļaujams. Bet prokuroram tā šķita naida kurināšana pret latviešiem. Tas ir, Waffen SS spēku leģionārus viņš pilnībā identificēja ar latviešiem, bet tas taču ir absolūti nepareizi. Mēs atceramies, ka kara laikā bija "sarkanā" projekta piekritēji – latvieši, kuri karoja Padomju Savienības pusē, un "brūnā" projekta piekritēji – latvieši, kuri karoja nacistiskās Vācijas pusēs. Un Latvijas oficiālā doktrīna – par to, ka Waffen SS spēku leģionāri nav varoņi. Aizsardzības ministra Arta Pabrika neseno uzrunu valdošā elite uztvēra ļoti skābi. Taču prokurors joprojām uzskata, ka leģionāri ir varoņi, viņus vajag aizstāvēt, un uzstāšanās pret viņiem nav pieļaujama. Par to visu viņš pieprasa brīvības atņemšanu uz 22 mēnešiem," konstatēja Gapoņenko.

Viņš pievērsa uzmanību arī prokurora dīvainajam viedoklim, izvēloties, viņaprāt, pareizo soda mēru.

"Viņš pajautāja: kāda ir jūsu izpeļņa? Es teicu: tāda un tāda. Viņš: ā-a-a, tad jau jums naudas sods neder, jūs to nevarēsiet samaksāt, tad pieprasīsim reālu cietumsodu," pastāstīja tiesībsargs.

Viņš uzskata, ka tiesas process ir pilnībā politizēts. To iniciēja Nacionālās apvienības augstākā vadība, kas uzrakstīja ziņojumu par Gapoņenko Drošības policijai (tagadējais Valsts drošības dienests – red.).

Александр Гапоненко - Sputnik Latvija
Nepiekrīt asimilācijai: prokurors lūdz piespriest Gapoņenko 22 mēnešu cietumsodu

"Process vēl joprojām ir politizēts – tas ir gan prokuratūras, gan Drošības policijas viedoklis. Tas pauž, ka ir divu šķiru cilvēki: krievi, kurus vajag vajāt un sodīt. Bet otrā šķira – nekrievi, ko vajāt nevajag. Teiksim, deputāts Edvīns Šnore izteicās, ka "krievi ir utis". Es uzrakstīju iesniegumu ar lūgumu saukt viņu pie atbildības, un gan prokuratūras, gan Drošības policijas vadība atbildēja, ka Šnores darbībās nozieguma sastāvu nesaskata. Tātad deputāts no nacionālās partijas var uzskatīt krievus par "utīm", bet iebilst pret to nedrīkst. Ja tu iebilsti, tu kurini naidu pret latviešiem, tā es to saprotu. Taču patiesībā viņi mēģina Nacionālo apvienību, saujiņu radikāļu pielīdzināt visiem latviešiem, un tas nav pieļaujams. Tas ir bīstami, tas var novest pie nacionālistiskas diktatūras nodibināšanas Latvijā, bet vēlāk – arī pie nacistiskas diktatūras," teica Gapoņenko.

Komentējot savas lietas perspektīvas, viņš atzīmēja, ka līdz šim Latvijas tiesas ir pieņēmušas visai nosvērtus lēmumus līdzīgos procesos, taču savas lietas rezultātu viņš prognozēt neņēmās.

"Nezinu, kas būs tālāk. Spriežot pēc tā, ka aug spriedze politiskajā sfērā, tā paša aizsardzības ministra uzstāšanās, ko premjers nenoraidīja, un viņš neatkāpās no amata, - tas liecina, ka rusofobie procesi valdošajā elitē attīstās. Es nezinu, ar to lieta var beigties, viss būs atkarīgs no politiskajiem, nevis no tiesas lēmumiem," noslēgumā bilda Gapoņenko.

Ziņu lente
0