ASV enerģētikas ministrs ir pārliecināts: Baltijai ir jāpiemaksā par "neatkarību"

© Sputnik / Юлия ГрантМинистр энергетики США Рик Перри
Министр энергетики США Рик Перри - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV enerģētikas ministrs Riks Perijs vizītes laikā Rīgā aģitēja sašķidrināto dabasgāzi no ASV un solīja, ka Vašingtona būs lojāls partneris un sabiedrotais.

RĪGA, 9. oktobris — Sputnik, Jūlija Granta. ASV enerģētikas ministrs Riks Perijs asociācijas Eurogas konferencē Rīgā 8. oktobrī aicināja partnerus Eiropā aktīvāk pirkt amerikāņu SDG. To viņš nodēvēja par brīvības, ekonomiskās stabilitātes un uzplaukuma ķīlu. Savukārt Krievijas gāzesvadi, pēc viņa domām, ir nazis Eiropas sirdī.

Dažus eiro par kubikmetru "brīvības" nav žēl

"Eiropai ir vajadzīga dabasgāze, un ASV tā ir. Mēs esam kļuvuši par enerģētiski absolūti neatkarīgu valsti. Tas nozīmē, ka mūsu politiķiem nav saistītas rokas, viņi var īstenot neatkarīgu politiku. Piedāvājot gāzi Eiropai, ASV palīdz tai paplašināt vissvarīgāko – izvēli, ko vairs neierobežo viens resurss, viens piegādātājs, viens šī piegādātāja maršruts," teica Perijs vizītes laikā Rīgā.

ASV sašķidrinātās gāzes piegādes viņš nosauca par "pievilcīgu izvēli katrai valstij, kas vēlas stabilas piegādes un neatkarību no viena piegādātāja", lai arī patlaban projektā saskatāmas zināmas grūtības.

Танкер-газовоз - Sputnik Latvija
Latvija gatava glabāt Inčukalnā SDG no ASV, taču piegāžu nav

Gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" un "Dienvidu gāzes koridors" projekti, ko sadarbībā ar partneriem Eiropā īsteno Krievijas koncerns "Gazprom", pēc Perija vārdiem, "palielina piegādes no viena piegādātāja, no viena resursa, novedot Krievijas gāzi pašā Eiropas sirdī", tāpēc Vašingtona tos kritizē un to vietā piedāvā savu gāzi.

"Polija jau saņem SDG piegādes savā terminālī no dažādām valstīm, ieskaitot ASV. Baltijas valstis sper pozitīvus soļus pretī kopējā tirgus paplašināšanai. Mēs spējam piegādāt SDG katrai Eiropas valstij, kam ir termināls tās pieņemšanai. Tikšanos Hjūstonā šī gada martā, kurā mēs apspriedām tranzīta partnerattiecības, mēs nesen turpinājām Viļņā ar 22 Centrālās un Austrumeiropas valstīm. Mēs konstruktīvi apspriedām sadarbību, izveidojām darba grupas katra enerģētiskās drošības jautājuma apspriešanai. Enerģētiskā drošība palielina nacionālo drošību, ekonomisko uzplaukumu. Tā ir ļoti reāla koncepcija šajā pasaules daļā. Nākamās paaudzes jums par to pateiksies," paziņoja Perijs.

Iepriekš Viļņā politiķis solīja, ka ASV tuvāko pāris gadu laikā divkāršos SDG piedāvājumu ar iespēju to palielināt. Tas radīšot spiedienu uz cenām, kas šodien veidojas par labu Krievijas cauruļvadu gāzei. Perijs ir pārliecināts – jebkurā gadījumā brīvībai ir cena.  "Vai brīvība ir dažus papildu eiro vērta?" ministrs uzdeva, viņaprāt, retorisku jautājumu.

Lietuvai "Neatkarība" kļuvusi par smagu slogu

Rīgā organizētās konferences oficiālajā dienas kārtībā bija Baltijas tirgus integrācijas jautājums, ko patlaban bremzē Lietuva – tā nevēlas piešķirt partneriem savu infrastruktūru bez maksas par Klaipēdas termināli Independence, kas joprojām rada smagu nastu ekonomikai, lai arī tā slodze 2019. gadā ir būtiski pieaugusi.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Darbības pret "Ziemeļu straumi 2" var kaitēt Eiropai: Vācija brīdinājusi

Eksperti vērtē, ka cauruļvadu gāze ir aptuveni par 30% lētāka nekā sašķidrinātā. Gāzes piegādes ilgtermiņa kontrakti dažādām valstīm atšķiras. Parasti tie ir piesaistīti naftas produktu cenām un līgumā fiksētajiem apjomiem. Spotu tirgū SDG cenas dažkārt var pietuvoties cauruļvadu gāzes cenām, norāda ekonomisti. Tamlīdzīga situācija veidojās šogad, tāpēc pieauga Klaipēdas SDG termināļa slodze.

Tomēr SDG cenas šovasar nepalīdzēja aizpildīt Inčukalna pazemes gāzes krātuvi līdz līmenim, kāds bija vērojams pirms gāzes tirgus liberalizācijas Latvijā, kad pietiekamu gāzes uzpildi nodrošināja uzņēmums "Latvijas Gāze". Kopējais glabāšanas apjoms 2019./20. gada sezonā pieauga par 33%, taču maksimums netika sasniegts.

Ziņu lente
0