Ārsts: politiķiem nav vajadzīga pašu tautas veselība

© Foto : pixabayЗабота о близком
Забота о близком - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai pierādītu, ka vairāk naudas veselībai nevajag, ik gadu oktobrī un novembrī tiek nopludināta informācija par kāda ārsta kļūdu, kādas medmāsas kašķīgu atbildi, reģistratores nekompetenci, sak, viņiem nedrīkst paaugstināt algas.

RĪGA, 8. oktobris — Sputnik. Reanimatologs, žurnāla Latvijas Ārsts galvenais redaktors, Latvijas Ārstu biedrības bijušais vadītājs Pēteris Apinis uzskata, ka veselības aprūpe Latvijā ir bēdīgā stāvoklī kļūdainu politisko lēmumu dēļ, raksta Mixnews.lv.

Pēc viņa domām, savu viedokli vislabāk aizstāv Māsu asociācija, kas visvairāk cietušas pret mediķiem vērsto politiķu darbību dēļ, un māsu skaits uz iedzīvotāju skaitu Latvijā ir zemākais Eiropā.

"Manā rīcībā esošā informācija liecina, ka māsas Latvijā ir viszemāk atalgotās Eiropā. Šeit palikušajām par zemu algu ir jāstrādā pusotra vai divas slodzes, bet tas savukārt nāk kopā ar izdegšanu. Latvijas politiķi principā ir savas tautas veselības ienaidnieki," atzīmēja Apinis.

Врач в операционной - Sputnik Latvija
Katrs piektais medicīnas students vēlas aizbraukt prom no Latvijas

Ārsts atklāja, ka politiķi bieži vien izmanto ļoti ciniskus pasākumus, lai neceltu algu mediķiem. Piemēram, lai pierādītu, ka papildu līdzekļiu veselības aprūpei nav vajadzīgi, ik gadu oktobrī un novembrī tiek izplatīta informācija par kāda ārsta kļūdu vai medmāsas nevērību, reģistratores nekompetenci, un tad nauda netiek atvēlēta – nav pelnījuši.

Iepriekš vēstīts, ka veselības minister Ilze Viņķele situācijā ar mediķu algām vainoja iepriekšējā sasaukuma Saeimu, kas apstiprināja Veselības aprūpes finansēšanas likuma grozījumus.

Ministre klāstīja, ka esot gatava "izsist" papildu 10 miljonus eiro, taču tie būšot atvēlēti nevis algu celšanai, bet medicīnas iestāžu zaudējumu segšanai.

2018.gada decembrī Saeima pieņēma Veselības aprūpes finansēšanas likuma grozījumus, kas uzdod valdībai atrast līdzekļus mediķu algu paaugstināšanai par 20% tuvāko triju gadu laikā. Taču jau 2019.gada februārī Viņķele paskaidroja, ka valdība esot nepareizi saprasta – šogad par 20% augšot ne visas mediķu algas, bet gan pašas mazākās.

Ziņu lente
0