Politika

Baltkrievijas ārlietu ministrs paudis viedokli par Krievijas un NATO konfrontāciju

© Sputnik / Виктор ТолочкоВладимир Макей на семинаре МИДа
Владимир Макей на семинаре МИДа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs pauda viedokli vairākos jautājumos starptautiskās konferences "Eiropas drošība: atkāpties no bezdibeņa malas" ietvaros.

RĪGA, 8. oktobris - Sputnik. Minska ir gatava uzņemt samitu Normandijas vai jebkādā citā formātā, informēja Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Pirmdien Baltkrievijas galvaspilsētā darbu sāka tradicionālais forums "Minskas dialogs", kurā kārtējo reizi tika apspriesti aktuāli reģionālās un starptautiskās politikas jautājumi.

Normandijas samits un konflikta noregulēšana Ukrainā

Baltkrievijas uzdevums ir vismaz "nosēdināt konfliktējošas puses pie viena galda", paziņoja Vladimirs Makejs.

Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Ukraina parakstījusi "Šteinmeiera formulu"

"Lai viņi nesāktu pārmetumus viens otram no savām galvaspilsētām, bet sēstos pie viena pārrunu galda un pacenstos nonākt pie kaut kādas vienošanās, kas palīdzēs noregulēt tagad mūsu reģionā izcēlušos konfliktus," uzdevumu precizēja ministrs.

Politiķis paskaidroja, ka pagaidām Minska nav saņēmusi konkrētas ziņas par samita organizāciju Normandijas formātā.

"Mēs vienmēr esam gatavi darīt visu iespējamo, lai konflikts Ukrainā tiktu pēc iespējas ātrāk noslēgts," viņš uzsvēra.

Tāpat Makejs piebilda, ka Baltkrievija ir "gatava nodrošināt jebkādas tikšanās, tostarp arī Normandijas formātā, paplašinātā un citā formātā, ja tiks saņemts atbilstošs pieprasījums".

Bufera zona un bīstama bezdarbība

Baltkrievija nevēlas atrasties civilizāciju lūzuma līnijā un Krievijas un NATO konfrontācijas asmeņa galā, konstatēja Makejs.

Акция националистов на Украине - Sputnik Latvija
Politika
"Veče" Kijevā beigusies ar draudiem: ko sola Zeļenskim

"No šejienes, no Baltkrievijas, kur robežojas Eiropas un Eirāzijas integrācija, kur novilkta robeža starp NATO dalībvalstīm un Kolektīvās drošības līguma organizācijas valstīm, kur līdzās, Ukrainā turpinās konflikts un iet bojā cilvēki, īpaši skaidri redzams, cik bīstama ir bezdarbība un politiskās gribas trūkums panākt kompromisu," viņš teica.

Baltkrievijas politiķis atgādināja klātesošajiem, ka Baltkrievija jau guvusi smagu mācību savā vēsturē un labāk nekā jebkurš cits zina, ar ko draud bufera zonas stāvoklis.

"Baltkrievija nevēlas atrasties uz civilizāciju lūzuma līnijas, bloku konfrontācijas asmeņa galā starp Krieviju no vienas puses un NATO – no otras," uzsvēra Makejs.

Līguma INF noteikumi un Minskas viedoklis

Baltkrievija neplāno testēt, ražot vai izvietot vidēja un maza darbības rādiusa raķetes, apliecināja Baltkrievijas ārlietu ministrs.

"Taču tādai uzvedības līnijai no mūsu puses būs jēga tikai tad, ja citas valstis neizvietos tamlīdzīgu bruņojumu un nepavērsīs to pret mums un mūsu sabiedrotajiem," piebilda Vladimirs Makejs.

Ziņu lente
0