KF vēstniecība novērtējusi Levita piedāvājumu atzīmēt "mežabrāļu" dienu

© Foto : Mežabrāļi"Лесные братья"
Лесные братья - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Mežabrāļi" tika saistīti ar noziegumiem, tostarp pret Latvijas mierīgajiem iedzīvotājiem; to sastāvā bija arī bijušie Waffen SS leģionāri, kuri slēpās no taisnīgās tiesas, atgādināja KF vēstniecībā Latvijā.

RĪGA, 5. oktobris – Sputnik. "Nekaitīgais" Latvijas prezidenta piedāvājums atzīmēt 17. martā Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu patiesībā paredz "mežabrāļu" slavēšanu, kuri bija saistīti ar noziegumiem, tostarp pret Latvijas mierīgajiem iedzīvotājiem, paziņoja KF vēstniecībā Rīgā.

Latvijas prezidents Egils Levits Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē iesniedza grozījumus likumam "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām". 17. martā piedāvāts atzīmēt Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu.

"No pirmā acu skatiena "nekaitīgais" piedāvājums atzīmēt Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu 17. martā patiesībā paredz nelikumīgā "mežabrāļu" bruņotā veidojuma slavēšanu, kurš bija iesaistīts noziegumos, tostarp pret Latvijas mierīgajiem iedzīvotājiem. Starp citu, tajā sastāvēja arī bijušie Waffen SS leģionāri, kuri slēpās no taisnīgās tiesās," teikts KF paziņojumā Facebook.

Par "mežabrāļiem" tika dēvētas nacionālistiskās grupas, kuras darbojās 1940.-1950. gados Lietuvas, Latvijas un Igaunijas teritorijā pret Padomju varu. Daudzi no to dalībniekiem karoja vietējo SS bataljonu rindās. Latvijā "mežabrāļi" bija vainīgi, saskaņā ar dažādām aplēsēm, no 1500 līdz 3000 cilvēku, tostarp mierīgo iedzīvotāju nāvē.

Празднование годовщины восстановления независимости Латвийской Республики в Риге - Sputnik Latvija
Valsts valodas diena un "Mežabrāļu" diena: jauni datumi Latvijas kalendārā

Krievijā "mežabrāļu" slavēšanu uzskata par mēģinājumiem pārrakstīt Otrā pasaules kara vēsturi un notikumu "pievilkšanu" mūsdienu Baltijas nacionālistisko elišu izdomātajai mitoloģijai par "mežabrāļiem". KF ĀM norādīja, "mežabrāļu" zvērību faktus apstiprina arhīvu dokumenti, nopratināšanu protokoli un grāmatas.

Krievijas Militāri vēsturiskās biedrības direktors Mihails Mjagkovs uzsvēra, ka "mežabrāļu" slavēšana ir Otrā pasaules kara beigu noliegšana. Viņš paziņoja, ka "mežabrāļus" nevar dēvēt par partizāniem un vēl jo vairāk par varoņiem, jo viņi "nogalināja mierīgos iedzīvotājus, pirmām kārtām savus līdzpilsoņus".

"Vairums viņu upuru – tie ir etniskie lietuvieši, latvieši un igauņi. Kad bija Hitlera agresija, viņi dienēja nacistiskos veidojumos, apsardzes apakšvienībās, iznīcināja padomju karagūstekņus. Īstenoja Holokaustu: 80% Baltijas ebreju nogalināja tieši šie kolaboracionisti," pateica Mjagkovs.

Ziņu lente
0