Veselības ministrija atradinās Latvijas iedzīvotājus no odekolona dzeršanas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministrija grasās atradināt Latvijas iedzīvotājus no spirtu saturošo kosmētisko līdzekļu dzeršanas, iestāde uzsāk diskusijas par cenu celšanu.

RĪGA, 4. oktobris – Sputnik. Veselības ministrija alkoholisma apkarošanas ietvaros plāno uzsākt diskusiju par cenu pacelšanu lētiem odekoloniem un kosmētiskiem līdzekļiem, vēsta jauns.lv.

Ministrijā norāda, ka tas ir grūts jautājums un risinājums tiek meklēts jau vairākus gadus – jāņem vērā gan nacionālajos, gan starptautiskajos normatīvajos aktos noteiktais regulējums attiecībā uz kosmētisko līdzekļu un spirta apriti. Veselības ministrija cer šajā jautājumā uz starpnozaru sadarbību. Tostarp nepieciešamas diskusijas ar Finanšu ministriju un tās pakļautībā esošo Valsts ieņēmumu dienestu.

Алкоголизм - Sputnik Latvija
Poļu "Bojarišņika" triumfālais gājiens Latvijas pilsētās

Kosmētiskie līdzekļi tiek izmantoti alkoholisko dzērienu aizvietošanas kārtā to lētuma dēļ. Taču šādas produkcijas iekšķīgās lietošanas sekas ir maz izpētītas. Nekādas statistikas šajā sakarā nav, tādēļ nav iespējams noteikt, kādu kaitējumu šī parādība nodara sabiedrībai kopumā, norāda ministrijā.

Veselības ministrija uzsver, ka kaut arī saindēšanās gadījumi ar ķīmiskiem līdzekļiem tiek konstatēti regulāri, lielākoties tie skar sadzīves ķīmiju vai metanolu. Šādu produktu izgatavošanā tiek izmantots denaturētais spirts, dažādi aromatizētāji un citas vielas, kas nav paredzēta iekšķīgai lietošanai, tādēļ šādi produkti ir veselībai bīstami.

Diskusiju gaitā Veselības ministrija cer rast risinājumu – kā ierobežot kosmētisko un higiēnisko līdzekļu izmantošanu alkohola aizvietošanas kārtā tādā veidā, lai izdevība kopumā būtu pielīdzināma zaudējumiem, kuri var rasties sakarā ar lēmuma izpildes administrēšanu un citiem aspektiem.

Ziņu lente
0