Pensijā cilvēkiem ir viens mērķis - izdzīvot: kā Latviju ietekmējis "veiksmes stāsts"

© Pixabay / Free-PhotosПожилая женщина
Пожилая женщина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zems pašnovērtējums, pasīvums, vilšanās un apvainošanās: kāds noskaņojums ir raksturīgs dažāda vecuma Latvijas iedzīvotājiem un kā šajā situācijā novērst aiziešanu bezdibenī, pastāstīja Vjačeslavs Dombrovskis.

RĪGA, 4. oktobris – Sputnik. Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis padalījās Facebook iespaidos par Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma pētījumu, kuru veica Latvijas Pārresoru Koordinācijas centrs.

Aptauja tika veikta sešās fokusa grupās visā valstī; pētījumā aprakstīti dažādu vecuma grupu galvenie noskaņojumi. Pēc Dombrovska domām, tas teicami ilustrē, kas notiek Latvijā pēc "veiksmes stāsta".

Visu vecumu Latvijas iedzīvotājus vieno viens – zems pašnovērtējums. Tas uzreiz meties acīs Dombrovskim: "sava maznozīmīguma sajuta piemīt teju visiem Latvijas iedzīvotājiem".

Piemēram, divdesmit līdz trīsdesmit gadus veciem Latvijas iedzīvotājiem galvenais mērķis ir panākt labklājību. Taču viņus atšķir pasīvums, cerība uz valsti, cinisks pasaules redzējums, savukārt dzīve ir pilna ar rutīnu. Dombrovski šādi rezultāti nemaz nepārsteidza, bet, iespējams, aktīvāki jaunieši jau ir aizbraukuši no valsts, izsaka pieņēmumu viņš.

Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija
Baņķieris paskaidroja, kādēļ Latvija nekad nepanāks Eiropu dzīves līmeņa ziņā

Iedzīvotājiem vecumā no 31 līdz 59 gadiem mērķis paliek nemainīgs – panākt labklājību, taču viņus pārņem nogurums, skepse, bezspēcības un apvainošanās izjūta. Vjačeslavs Dombrovskis uzskata, ka nebūt ne pēdējo lomu te spēlē politiķu meli, kuri katru reizi sola cilvēkiem labu dzīvi, taču nepilda savus solījumus.

"Sasniedzot 30 gadu vecumu, vidēji statistiskais Latvijas iedzīvotājs nonāks pie skaidras atziņas - viņam melo. Viņš piedzīvos bezspēcību un aizvainojumu. Ticība savas valsts labajiem nodomiem, savām spējām un galvenais - vēlme kaut ko mainīt – pazudīs," raksta politiķis.

Viņš atzīmē, ka vidēja vecuma cilvēkiem jau nav tik viegli aizbraukt no valsts, kurai viņi vairs netic, jo viņiem ir nosirmojuši vecāki, kā arī bērni. Turklāt jaunajām paaudzēm šie cilvēki nodod attiecīgu attieksmi pret dzimteni.

Latvijas iedzīvotājiem virs 60 gadiem galvenais mērķis ir izdzīvot, taču ar vidējo pensiju 350 eiro apmērā tas nav viegli.

"Cenšoties lieki nesarežģīt dzīvi saviem bērniem, viņš mokās ar vientulības sajūtu. Viņš atrod sevi izolētībā, jo valstij par viņu "nospļauties", bet bērniem viņš tomēr nevēlas būt par nastu, slogu," apraksta nepriecīgo ainu Dombrovskis.

Pēc politiķa domām šeit var būt tikai viens secinājums.

"Tiem dažiem, kuriem ir zināšanas, spējas, un motivācija augt un ieviest pārmaiņas - jāapvieno savi spēki, lai novērstu valsts krišanu bezdibenī. Pat ja viņi savās mājās runā dažādās valodās," secina Vjačeslavs Dombrovskis.

Ziņu lente
0