Latvijas skolotāji iesnieguši Eiropas Komisijai sūdzību par budžetu

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasВход в здание Еврокомиссии в Брюсселе
Вход в здание Еврокомиссии в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisija iesaka ieguldīt līdzekļus valsts attīstībā, palielinot finansējumu zinātnei, savukārt Latvijā skolotājiem nepalielina algas.

RĪGA, 3. oktobris – Sputnik. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nosūtījusi Eiropas Komisijai (EK) un Eiropas Parlamenta deputātiem vēstuli, kurā tiek uzsvērts, ka 2020. gada budžetā ieplānotais valsts finansējums izglītības un zinātnes nozarei ir nepietiekams, raksta BB.lv.

Коровы на ферме. - Sputnik Latvija
Eiropas Komisijai lūdz segt kaut daļu no Latvijas zemnieku zaudējumiem

"Vēstulē LIZDA akcentē, ka jau gadiem Latvijā netiek pildītas Izglītības likuma, Augstskolu likuma un Zinātniskās darbības likuma normas, kas paredz finansējuma pieaugumu izglītībai un zinātnei, tādejādi netiek pildītas arī EK rekomendācijas par finansējuma palielināšanu izglītībā un pētniecībā," paskaidroja LIZDA sabiedrisko attiecību speciālists Guntis Meisters.

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga paskaidroja, ka budžeta veidošanā pirmām kārtām jāņem vērā spēkā esošie Latvijas normatīvie akti.

"Nedrīkst pieļaut tiesisko nihilismu. Būtiski, ka arī EK vairākus gadus pēc kārtas rekomendē ieguldīt finansējumu valsts attīstībā, piešķirot vairāk finansējumu zinātnei. Jācer, ka EK rūp tās statuss, loma un prestižs, un ka stingrāk sekos savu vairākkārtējo rekomendāciju izpildei Latvijā," uzsvēra viņa.

LIZDA uzskata, ka EK jāiniciē diskusijas ar Latvijas valdību ikgadējā un vidējā termiņa budžeta saskaņošanas procesā.

Премьер Кришьянис Кариньш на акции протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки - Sputnik Latvija
Politika
"Arī politiķi ir cilvēki": piemaksai deputātiem nauda ir atrasta, bet pedagogiem – ne

Izglītības likums paredz, ka pedagoga mēnešalga par vienu likmi nedrīkst būt mazāka, nekā noteikts pedagogu darba atalgojuma paaugstināšanas grafikā, kuru apstiprinājis Ministru kabinets attiecīgajā laika periodā. Tas nozīmē, ka nākamgad skolotāju minimālajai algai ir jāpalielinās par 40 eiro un jāsasniedz 790 eiro.

Taču 2020. gada budžeta projektā nauda skolotāju algu palielinājumam nav paredzēta. Vienīgā piedāvātā metode rast līdzekļus – pārstāt apmaksāt 1.-4. klašu skolēnu pusdienas no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta – izraisīja sašutumu gan pašvaldībām, kurām piedāvāja apmaksāt pusdienas no sava budžeta, gan skolotājiem, kurus neapmierina tas, ka viņu intereses nostāda pretstatā ar bērnu interesēm.

Ziņu lente
0