Maksa par apkuri pakāpeniski izputinās Rīgas iedzīvotājus

© Pixabay / schuldnerhilfeБедность, пустые карманы
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apkures rēķini būšot nelieli, sola rīdziniekiem "Rīgas namu pārvaldnieks" vadītājs Aivars Gontarevs.

RĪGA, 3. oktobris – Sputnik. Par to, ar ko draud agrā apkures ieslēgšana Rīgā, radio Baltkom intervijā pastāstīja "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) vadītājs Aivars Gontarevs.

Радиатор отопления - Sputnik Latvija
Kur Latvijā ir visdārgākā un vislētākā apkure

Gontarevs apsolīja, ka rīdzinieku makus agrais apkures sezonas sākums neietekmēs pārāk stipri, jo mājās, kuras ir aprīkotas ar automātiskām apkures iekārtām, baterijas pielāgosies laikapstākļiem. Tas nozīmē, ka siltums tiks padots pakāpeniski, atkarībā no gaisa temperatūras.

RNP vadītājs paskaidroja, ka automātiskās sistēmas "saprot", ka +14…+16 grādi – tas ir samērā silts, un nesāks strauji padot apkuri. Un tas ir labi gan pašām mājām, jo atbrīvos telpas no liekā mitruma, gan Rīgas iedzīvotāju makiem, jo nenāksies pārmaksāt par apkuri.

"Rēķini nebūs lieli", pateica Gontarevs.

Saskaņā ar sinoptiķu prognozēm, apkuri šogad bija izlemts ieslēgt no 23. septembra. Septembra beigās tika ziņots, ka namu pārvalde "Rīgas namu pārvaldnieks" ieslēdza apkuri vairāk nekā 2000 namu Rīgā. Tāpat sākās siltuma padeve medicīnas iestādēs, bērnudārzos un skolās.

Tomēr, kā norādīja RNP pārstāvis Krists Leiškalns, kamēr temperatūra dienā ir virs +12 grādiem, radiatori var būt auksti. Jo, saskaņā ar automātiskās apkures sistēmas uzstādījumiem, apkure tika padota tikai tad, kad temperatūra noslīdēs zem +12 grādiem.

Кошка в снегу в Италии  - Sputnik Latvija
Nabadzīgi un sasaluši: ne visiem ES pietiek naudas apkurei

No automātikas Rīgā ir atkarīgi vairums daudzdzīvokļu namu ar centrālo apkuri. Sistēma pati pielāgojas apkārtējās vides temperatūrai un "izlemj", kad uzsākt siltuma padevi.

Rīgā, kur siltumapgādi nodrošina uzņēmums "Rīgas siltums", šajā apkures sezonā darbosies tarifs 51,90 eiro par megavatstundu. Atļauju tarifu palielināšanai "Rīgas siltums" pieprasīja regulatoram 2017. gadā pēc dabasgāzes tirgus atvēršanas: toreiz parādījās neparedzēti izdevumi, kas saistīti ar augstākām dabasgāzes cenām un iepērkamo siltumenerģiju. Taču, saskaņā ar statistiku, rīdziniekiem ir vismazākais mājokļa izmaksu slogs.

Ziņu lente
0