Krievijas Sabiedriskā palāta lūgs ANO ievērot nacisma reabilitāciju Eiropā

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasШтаб-квартира Организации Объединенных Наций в Нью-Йорке
Штаб-квартира Организации Объединенных Наций в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nepieciešama ANO ārkārtas sēde jautājumā par virkni vēstures falsifikācijas faktu, nacisma un fašisma reabilitāciju Eiropas valstīs, uzskata Krievijas Sabiedriskā palāta.

RĪGA, 2. oktobris – Sputnik. Krievijas Sabiedriskās palātas Sabiedriskās diplomātijas attīstības, humanitārās sadarbības un tradicionālo vērtību saglabāšanas komisija vērsīsies pie ANO ģenerālsekretāra sakarā ar nepieciešamību sasaukt sēdi, kas būtu veltīta nacisma un fašisma reabilitācijas faktiem Eiropas valstīs, informēja komisijas priekšsēdētāja Jeļena Sutormina, vēsta RIA Novosti.

"Mēs nosūtīsim paziņojumu ANO ģenerālsekretāram Antoniu Guterešam par nepieciešamību sasaukt īpašu sēdi par virkni vēstures falsifikācijas faktu, nacisma un fašisma reabilitāciju Eiropas valstīs. Ir ārkārtīgi svarīgi augstā līmenī novērtēt tādus notikumus, kā SS veterānu – fašistu atbalstītāju un baismīgās ideoloģijas izplatītāju – godināšanu. Tas ir jāizdara tuvākajā laika," pastāstīja Sutormina.

"Ja tādas lietas tagad nenosaukt īstajos vārdos, nesaukt par to pie atbildības pasaules līmenī, tas dos "zaļo gaismu" visiem destruktīvajiem un ekstrēmiskajiem spēkiem. Nav pieļaujama priekšteču piemiņas zaimošana, kuri, upurējot savas dzīvības, uzdāvināja mums šo pasauli. Fašisms, nacisms un pārējās tām līdzīgās un atjaunotās ideoloģijas ir viennozīmīgi un stingri jānovērtē no pasaules sabiedrības puses," viņa piebilda.

Atgādināsim, ka aizvadītajā nedēļā aizsardzības ministrs Artis Pabriks, oficiāli piedaloties svinīgajos pasākumos Morē, kur pirms 75 gadiem 19. latviešu SS divīzija nedēļu aizsargājās pret Sarkanās armijas vienībām ceļā uz Rīgu, paziņoja par SS leģionāriem: "Mūsu pienākums ir šos Latvijas patriotus godāt no visiem dvēseles dziļumiem. (..) Godāsim kritušo leģionāru piemiņu, neļausim nevienam viņu piemiņu nonievāt! Latvijas leģionāri ir latviešu tautas un valsts lepnums."

Nacistiskās Vācijas vadība nodibināja latviešu SS leģionu Otrā pasaules kara laikā okupētās Latvijas teritorijā no divām grenadieru divīzijām. Heinriha Himlera pavēle no 1943. gada 24. marta definēja: "latviešu leģions" ir vispārējs nosaukums latviešiem, kuri dien visos Waffen SS latviešu militārajos formējumos, ieskaitot policijas bataljonus. 1944. gada 16. martā leģiona vienības tikās kaujā ar Sarkano armiju Veļikajas upes rajonā pie Ostrovas pilsētas Pleskavas apgabalā. Šī iemesla dēļ leģionāru diena tiek svinēta 16. martā.

Leģionāru dienas pasākumi Rīgā - Sputnik Latvija
Waffen SS diena Latvijā: "vēsturiskais taisnīgums" joprojām nav atjaunots

Nirnbergas procesā – tiesā pār galvenajiem nacistiskajiem kara noziedzniekiem SS līdz ar SD, gestapo un nacionālsociālistisko vācu partiju tika atzīta par noziedzīgu organizāciju. Tāpat par noziegumu pret cilvēci tika atzīta koncentrācijas nometņu izveide, ko citu starpā veidoja arī SS spēki.

Aizvadītajā nedēļā KF Izmeklēšanas komiteja ierosināja krimināllietu pret Latvijas politiķi, bijušo SS leģionāru Visvaldi Lāci pēc panta par nacisma reabilitāciju. IK darbinieku uzmanību piesaistījusi Lāča grāmata "Latviešu leģions patiesības gaismā", kas pirms diviem gadiem tika atkārtoti izdota Rīgā. Tajā autors attaisno hitleriešu soda operāciju aktivitāti Otrā pasaules kara laikā okupētajās Baltkrievijas teritorijās, kā arī Pleskavas, Ļeņingradas un Novgorodas apgabalā.

Ziņu lente
0