Fotogrāfu objektīvos Latvijā nokļuvusi neizpētīta atmosfēras parādība

© Sputnik / Alexey Malgavko / Pāriet pie mediju bankasМужчина наблюдает за звездным небом на берегу Черного моря возле поселка Морское в Крыму
Мужчина наблюдает за звездным небом на берегу Черного моря возле поселка Морское в Крыму - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nesen fiksēta nezināma atmosfēras parādība atgādina spilgtu violeti zaļu gaismas lenti debesīs. Paskatieties, kā tā izskatās sociālo tīklu apmeklētāju fotogrāfijās.

RĪGA, 30. septembris — Sputnik. Piektdienas naktī vairāku valstu iedzīvotāji vēroja debesīs ziemeļblāzmu. Jāpiebilst, ka tā Latvijā ir rest viesis.

Dabas mīļotāji no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas aktīvi demonstrēja ziemeļblāzmas fotogrāfijas sociālajos tīklos. Savukārt Edmunds Mitenieks savā lapā publicēja ne tikai ziemeļblāzmas attēlus, bet arī fotogrāfijas, kurās redzama jauna veida blāzma.Tā pasaulē pazīstama kā stīvs (steve).

Stīvs ir nesen fiksēta neizpētīta atmosfēras parādība. Tā ir tik neparasta, ka vēl joprojām nav zinātniski izskaidrota. Starp citu. Tāpēc tai arī ir tik neparasts nosaukums.

Parādība izskatās kā debesīs lēni peldoša spilgta violeti zaļa gaismas lente. Atšķirībā no citiem pazīstamiem ziemeļblāzmas paveidiem, zinātnieki vēl joprojām nav konstatējuši, kāds ir tās avots.

Vēl viens veiksminieks, kam izdevies nofotografēt unikālo parādību, ir Helmuts no Tūjas Rīgas jūras līča krastā.

Ziemeļblāzma tika novērota arī Vecāķos. Viesturs Vitovskis pastāstīja Facebook, ka ar nodomu devies meklēt ziemeļblāzmu.

"Šonakt tika solīta 2.pakāpes ģeomagnētiskā vētra ar indeksu KP6, kas nozīmēja ļoti lielu iespēju redzēt Latvijā ziemeļblāzmu. Principā piepildījās ilgtermiņa ģeomagnētiskās vētras prognoze, kas tika uzstādīta gandrīz mēnesi iepriekš (laikapstākļi uz saules ir krietni vien paredzamāki nekā uz zemes)," viņš pastāstīja.

Ziemeļblāzma tika novērota arī Jaunpiebalgā.

Jāpiebilst, ka senatnē ziemeļblāzma biedēja cilvēkus un tika uzskatīta par katastrofas priekšvēstnesi. Tagad šī atmosfēras parādība, gluži otrādi, cilvēkus īpaši valdzina. Zinātnieki ir iemācījušies to prognozēt, fotogrāfi – iemūžināt, tūrisma kompānijas – pārdot neparastu ainu cienītājiem.

Ziemeļblāzma pazīstama arī kā Aurora Borealis. Vārds radies no rīta ausmas dievietes Auroras, ko godāja  Senajā Romā, un sengrieķu ziemeļvēja dieva Boreja vārda.

Dabas parādībai raksturīga piesātināti zaļas, dzeltenas, sarkanas krāsas viļņi debesīs.

Ziemeļblāzma veidojas, kad Zemes atmosfēru "bombardē" Saules protoni un elektroni, ko sagūsta mūsu planētas magnētiskais lauks. Tie saduras ar gaisa molekulām un rodas mirdzums.

Ziņu lente
0