Lietuvā noskaidrojies, kādās ražotnēs ir lielākais vēža risks

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasКапельница. Архивное фото
Капельница. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Augstskolu studenti kļūdaini pieļāva, ka par visbīstamākajiem jāuzskata transporta nozari un atkritumu pārstrādi.

RĪGA, 30. septembris - Sputnik. Lietuvas Valsts darba inspekcija organizējusi divus informatīvos punktus, kas sniedz informāciju valsts augstskolu studentiem par kaitīgām ražotnēm, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz iestādes preses dienestu.

Pasākuma laikā studenti sniedza atbildes uz jautājumiem. Tās apliecināja: lielākā daļa jauniešu pat nav informēti par vēža parādīšanās mērogiem kancerogēnu ietekmes fonā ne tikai Lietuvā, bet arī visā Eiropā.

Операционный зал Даугавпилсской региональной больницы - Sputnik Latvija
Zinātnieki noskaidrojuši, kā vecums ierobežo vēža attīstību

Tikai 18,8% aptaujāto uz jautājumiem atbildēja pareizi. Lielākā daļa tradicionāli uzskata, ka bīstamas vielas ir atrodamas tikai transporta nozarē vai ķīmiskajā rūpniecībā, taču pat kosmetologi un konditori cieš nopietnu profesionālo slimību un vēža rezultātā.

Lielāko skaitu kļūdu studenti pielaida, nosakot, kādos sektoros vērojams augsts bīstamo vielu saturs. Vairāk nekā puse dalībnieku instinktīvi izraudzījās transporta sektoru vai atkritumu pārstrādes nozari, taču patiesībā par visbīstamākajām tiek uzskatīta lauksaimniecība, mežsaimniecība un zivsaimniecība.

Liela daļa aptaujāto pat neaptvēra, ka aptuveni 80 tūkstoši cilvēku Eiropas Savienībā ik gadus mirst no vēža. Vairāk nekā 120 tūkstoši saslimst ar to kancerogēnu ietekmes rezultātā darba vietā.

Dalībniekiem sagādāja pārsteigumu fakts, ka ne tikai lauksamniecības, mežsaimniecības, zvejniecības, transporta vai pārstrādes rūpniecības nozaru darbinieki, bet arī kosmetologi, frizieri un pārtikas rūpniecībā strādājoši ir pakļauti būtiskai ķīmisko vielu ietekmei.

Darba drošības eksperti uzsver, ka nav neviena sektora, kurā nebūtu nekādu bīstamu vielu, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai darba devēji un darbinieki paši varētu novērtēt potenciālos riskus.

Ziņu lente
0