Viedoklis

Iedzīvojušies grūtībās, lai iespītētu Krievijai. Igauniju nogurdinājuši ukraiņi

© Sputnik / Вадим АнцуповРатушная площадь. Таллинн
Ратушная площадь. Таллинн - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunija atcēlusi bezmaksas ilgtermiņa vīzas baltkrieviem un ukraiņiem. Tā var spert arī tālāku soli – vienpusēji atcelt arī īstermiņa vīzu režīmu ar Ukrainu. Kur meklējams iemesls?

Ukrainas un Baltkrievijas pilsoņiem tagad nāksies maksāt par ilgtermiņa vīzām iebraukšanai Igaunijā, kas iepriekš tika izsniegtas bez maksas. Savulaik tas nepārprotami tika paveikts ar mērķi iespītēt Krievijai, kuras pretiniekus gribēja pastiprināt ar šķietami simbolisko žestu. Lēmuma pieņemšanas brīdī bija it kā  pašsaprotams, ka neviens uz Igauniju ciemos īpaši nebrauks. Ja arī brauks, tad tikai tāpēc, ka gribēs padzert kafiju un kūku apēst. Taču gadās, ka izkapts uzskrien uz akmens, portālā Sputnik Lietuva raksta radio Sputnik autors Vladimirs Barsegjans.

Nezinu, kā klājas ar baltkrieviem, toties no Ukrainas atbraukušo ir daudz, pat ļoti daudz. Desmitiem tūkstošu labākas dzīves meklējumos devušies uz auksto ziemeļu valsti cerībā, ka tur tikai klimats ir skarbs, toties iedzīvotāji ir laipni un gaida viņus paplestām rokām un... vēlmi padalīties darba vietām. Realitāte bija citāda: ne algas bija gaidītās, ne igauņi tik viesmīlīgi

Tomēr arī vietējos var saprast: viņiem ir ģimenes un kredīti, bet darba devēji nemaz nav tik patriotiski, ja runa ir par peļņas gūšanu. Ja uzņēmējam ir jāizvēlas: maksāt vairāk vai mazāk, protams, viņš dos priekšroku otram variantam, tas ir, pieņems darbā ukraini, kurš gatavs gandrīz uz jebko. Kāds mans paziņa, jautāts, kāpēc viņš, kvalificēts metinātājs, vada taksometru, atbildēja: "Patriekuši mūs biedri ukraiņi. Ne tikai mani, ne tikai manā jomā. Viņi tagad ir visur, kur ir celtniecība, dzelži un ķieģeļi. Vadība teica: ej strādāt par jaunajiem, zemākajiem tarifiem, vai ej prom."

Полиция Эстонии - Sputnik Latvija
Tallinas Pašvaldības policija sūdzas par ukraiņiem

Tas nepadara ņezaļežnajas pārstāvjus populārākus. Uz viņiem ne tikai šķībi skatās, viņus atklāti sauc par nevēlamiem ciemiņiem. To saprot politiķi, par kuriem vēlēšanās balsos Igaunijas, ne Ukrainas pilsoņi. Tāpēc valsts iekšlietu ministrs Marts Helme ierosinājis spert nākamo soli - vienpusēji atcelt arī īstermiņa vīzu režīmu ar Ukrainu.

Medijos aizvien biežāk parādās publikācijas par to, kā un kur ukraiņi vēl nogrēkojušies. Pašvaldības policija ziņo, ka viņi negrib maksāt par braucieniem sabiedriskajā transportā, viņiem gandrīz nekad nav līdzi dokumentu. Atzīmēts, ka daudzi no viņiem cenšas iekārtoties darbā nelegāli, uzturēšanās vīzu termiņš parasti ir beidzies, un viņi nodarbojas ar sīkām zādzībām. To visu apspriež sociālajos tīklos, kur lielākā daļa komentāru parasti ir visai nepatīkami un pieprasa apņēmīgus valdības lēmumus. Tāpēc valdība ir sarosījusies un mēģina mazināt problēmu, lai arī atrisināt to līdz galam noteikti neizdosies. Problēma jau ir valsts iekšienē, iesakņojusies un tikai pletīsies plašumā. Kā te lai neienāk prātā sakāmvārds: "Dari ko darīdams, apdomā galu".

Ziņu lente
0