Baņķieris paskaidroja, kādēļ Latvija nekad nepanāks Eiropu dzīves līmeņa ziņā

CC0 / pxhere / Мужчина с чемоданом
Мужчина с чемоданом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vadīt biznesu Latvijā kļūst arvien grūtāk: vienkāršot ārzemju speciālistu plūsmu neļauj nacionālisti, savukārt bankas, kuras iebiedēja ar naudas atmazgāšanas apkarošanu, neatver kontus pat pazīstamiem uzņēmumiem; par sāpīgajām problēmām uzņēmēji pastāstīja jaunā forumā.

RĪGA, 28. septembris – Sputnik. Darbaroku deficīts un banku attieksme, kuras iebiedējuši ar naudas atmazgāšanas riskiem, traucē attīstīt eksportu un ekonomiku kopumā. Par to uzņēmēji pastāstīja politiķiem pirmajā Krišjāņa Valdemāra forumā, kuru organizēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera 26. septembrī, vēsta LNT.

Forumā ekonomisti minēja datus par valsts attīstību, un tie neiedrošina – ja nekas netiks darīts, Latvija nekad nesasniegs Eiropas vidējo labklājības līmeni.

Финансовые расчеты - Sputnik Latvija
Ekonomiski brīvo valstu reitingā Latvija ieņēmusi 24.vietu

"Ja pilnīgi izbeidzās emigrācija, kas, protams, nenotiks, pienāks klāt tikai 150 000 jaunu cilvēku 10 gadu laikā. Aizies, pensionēsies – 260 000, īstenībā mums nākotnē paredzams tālāka darbaspēka samazināšanās, tas nozīmē – ekonomikas lēnākas izaugsmes tempus, lēnākus tempus konverģencei ar Eiropas ienākumiem, caur to papildu spiediens cilvēkiem – šiem 150 000 nākamajos 10 gados, lielai daļai braukt prom, kas nozīmē, ka mēs esam negatīvā nabadzības spirālē uz leju, nekad nesasniegsim, nepanāksim Eiropu," saka investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.

Uzņēmējus uztrauc arī sadarbība ar bankām, kuras ir nobijušās no naudas atmazgāšanas riskiem tik ļoti, ka slēdz kontus vai arī atsakās tos atvērt labi zināmiem un Latvijā cienījamiem lieluzņēmumiem.

Kariņš pierunās nacionālistus?

Pirmais uzdevums – piesātināt darba tirgu, tostarp piesaistīt kvalificētus speciālistus Informācijas tehnoloģiju jomā.

Молоток судьи - Sputnik Latvija
Latvijā sāk sēdināt cietumā par nodokļu nemaksāšanu

Premjers Krišjānis Kariņš pastāstīja, ka gudrās imigrācijas jautājums, kurš tika apspriests jau tik daudz reižu, tagad atkal var tikt iekļauts politiskajā darba dienas kārtībā.

"Tas ir ļoti liels izaicinājums. Mēs līdz šim valstī netiekam uz priekšu, jo ir pretrunas starp politiskām partijām, tātad – nekas netiek darīts, mans mērķis ir pārvarēt tās šķietamās pretrunas, jo mums visiem vēl beigās tomēr rūp, ka mūsu valsts ekonomika var turpināt attīstīties," atzina Kariņš.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, neraugoties uz asu darbaspēka trūkumu daudzās nozarēs, latviešu nacionālisti nopietni pretojas centieniem atvieglot ārzemju speciālistu piesaisti, savukārt reemigrantus Latvija sagaida ar lielām birokrātiskām sarežģītībām.

Ziņu lente
0