Viens solis līdz automātiskai pilsonībai bērniem: Saeima atbalstīja Vējoņa iniciatīvu

© Sputnik / Sergey MelkonovПаспорт негражданина Латвии
Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeima otrajā lasījumā atbalstījusi bijušā Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa likumprojektu par nepilsoņa statusa piemērošanas izbeigšanu bērniem.

RĪGA, 27. septembris – Sputnik. Saeimas deputāti otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu par automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu Latvijā dzimušiem nepilsoņu bērniem, sākot no 2020. gada. Taču visus centienus paplašināt personu loku, kuras varētu automātiski saņemt Latvijas pilsonību, deputāti noraidīja.

Par dokumentu nobalsoja 58 parlamentārieši, pret balsoja 27, vēsta Saeimas mājaslapa.

Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Armands Krauze: pietiek dalīt bērnus pareizajos un nepareizajos

Iepriekš apvienība "Attīstībai/Par!" piedāvāja piešķirt Latvijas pilsonību visiem nepilsoņu bērniem, kas vēl nav sasnieguši 16 gadu vecumu. "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts norādīja uz starptautisko organizāciju rekomendācijām šajā jautājumā. "Mēs joprojām saņemam pārmetumus šajā sakarā. Taču etniskās sašķelšanas politika joprojām paliek toksiska. Kad šādi jautājumi tiek rosināti, mēs redzam, kāda ir mūsu reālā situācija. Nacionāli noskaņotos konservatīvos partnerus šāds piedāvājums, protams, kaitina. Taču ir arī atbalsts. Un ne tikai no "Saskaņas" puses," paziņoja Pavļuts pirms vakardienas Saeimas sēdes.

Neatkarīgais deputāts Aldis Gobzems piedāvāja iet vēl tālāk – piešķirt pilsonību visiem nepilsoņiem, kuri piedzimuši pēc 1991. gada 21. augusta, kā arī tiem nepilsoņiem, kuri pēc šī datuma Latvijā valsts valodā ieguvuši vidējo vai augstāko izglītību. Taču arī viņa iniciatīvu Saeima vakar neatbalstīja.

Nepilsoņi Latvijā ir vairāk nekā 220 tūkstoši cilvēku no gandrīz diviem miljoniem valsts iedzīvotāju. Tie ir pastāvīgie valsts iedzīvotāji, kuru senči ieradās republikā pēc 1940. gada, kad Latvija kļuva par PSRS daļu. Nepilsoņiem ir ierobežotas tiesības: viņi nevar ieņemt virkni amatu, kā arī piedalīties vēlēšanās un referendumos.

Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Ceturtdaļgadsimts bez pilsonības: kad Latvija atcels apkaunojošo institūtu

Latvijas Saeima maijā pirmajā lasījumā atbalstīja bijušā prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem. Iniciatīvu atbalstīja 62 deputāti, pret nobalsoja 26 tautas kalpi. Likumprojekta atbalstītāju vidū bija "Saskaņas", "Jaunās Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības, "Attīstībai/Par!" frakcija un vairums KPV LV deputātu. Pret izteicās Nacionālais bloks un "jaunie konservatori".

Jaunajai kārtībai jāstājas spēkā no 2020. gada 1. janvāra.  Nepilsoņu bērniem automātiski tiks piešķirta Latvijas pilsonība, ja vien vecāki nebūs vienojušies par citas pilsonības piešķiršanu bērnam. Šobrīd, lai iegūtu bērnam Latvijas pilsonību, vecākiem-nepilsoņiem ir jāraksta speciāls iesniegums.

Likumprojekts piemērojams nelielam bērnu skaitam – 2016. gadā par nepilsoņiem tika reģistrēti 47 bērni, 2017. gadā – 51 bērns, 2018. gadā – 33 bērni.

Saskaņā ar likumprojekta anotāciju tam ir jāveicina Latvijas sabiedrības saliedētība. Nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšana bērniem ir simbolisks solis, kurš ļaus izbeigt apzinātu dažādu Latvijas sabiedrības grupu pretstatīšanu.

Ziņu lente
0