Bērni kļuvuši par grēkāžiem: Elksniņš apsūdz ministri Šuplinsku par ņirgāšanos

© pixabay / finelightartsДевочка за компьютером
Девочка за компьютером - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības ministres Ilgas Šuplinskas ideja par bērnudārza pedagoga likmes sadalīšanu pašā "pedagoģijā" un "pieskatīšanā" sastapa asu kritiku.

RĪGA, 27. septembris – Sputnik. Bērni esošajai Latvijas valdībai kļuvuši par grēkāžiem. Kad jau likās, ka dibens izglītības iegūšanas nosacījumu pasliktināšanā jau ir sasniegts, no apakšas pieklauvēja ministre Ilga Šuplinska, paziņoja Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš, komentējot viņas iniciatīvu attiecībā uz bērnudārzu pedagogu likmes sadalīšanu. Šuplinskas piedāvājumu kritizēja arī daudzi citi politiķi.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska pirms dienās paziņoja, ka vēlas uzsākt diskusiju par pirmsskolas izglītības iestādēs strādājošo slodzes sadalīšanu. Viņa piedāvā uzskatīt daļu slodzes par pedagoģisku darbu, bet daļu – par pieskatīšanas darbu.

Turklāt otro darba pusi, acīmredzot, jāapmaksā pēc zemākas likmes, jo tai nav nepieciešama augsta kvalifikācija. "Manā ieskatā, lai sagatavotos vienai vidusskolas stundai un augstskolas lekcijai nepieciešams vairāk laika, zināšanu un prasmju nekā stundu sagatavot bērnudārzā," paskaidroja Šuplinska.

Šobrīd ievērojama daļa no tiem strādā 0,8 slodzes – ar minimālo algu par slodzi 750 eiro apmērā. Pēc nodokļu nomaksas tie ir aptuveni 530 eiro.

Bērni kļuvuši par grēkāžiem

Ministres piedāvājums izraisīja kritikas vilni.

Tā, piemēram, Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (partija "Saskaņa") apsūdzēja Šuplinsku par ņirgāšanos par bērniem un pedagogiem.

"Bērni pašreizējai valdībai ir kļuvuši par kaut kādiem grēkāžiem. Vispirms viņiem atņēma pusdienas skolā, pēc tam 30 procentiem bērnu, kuri runā "nepareizajā valodā", no 1,5 gadu vecuma nolēma radīt neiespējamus apstākļus mācībām. Šķita, ka zemāk vairs nav kur krist. Bet nē! Izglītības un zinātnes ministre Šuplinska nāca klajā ar jaunu veidu, kā paņirgāties!" uzrakstīja viņš savā Facebook lapā.

Elksniņš pauda sašutumu par Šuplinskas (JKP) piedāvājuma absurdumu, apsūdzot gan viņu, gan visu partiju, kuru viņa pārstāv, gan vispār visu koalīciju darbībās pēc principa "lai man nosprāgst govs, ka tik kaimiņam nosprāgtu divas".

"Izmantosim šo pašu principu, izmaksājot algas ķirurgiem! Kad strādā ar skalpeli – ķirurgs, kad mazgā rokas – sanitārs. Tiesnešiem maksāsim tikai par laiku, kad viņi nolasa spriedumu un uzsit ar āmuru. Policistiem tikai tad, kad aiztur noziedznieku, un tā tālāk. Pašiem ministriem alga būtu jāaprēķina tikai par laiku, kad viņi paraksta dokumentus!" uzrakstīja Elksniņš.

Pabeidza politiķis savu tirādi ar Bismarka citātu.

"Tas, kurš taupa uz skolām, būvēs cietumus." Tā ir "konservu" histēriskā mēģinājuma uzcelt cietumu Liepājā par 130 miljoniem dziļākā jēga. Tagad ir skaidrs šīs partijas mērķis – ja zagt, tad lielos apmēros!" uzrakstīja Daugavpils mērs.

Kritiski pret Šuplinskas ideju attiecās arī daudzi citi politiķi, nerunājot jau par pašiem pedagogiem.

Rīgas bērnudārza "Ābecītis" vadītāja vietniece Līvija Balčūne, kura daudzus gadus strādā par audzinātāju, pastāstīja TV3 ziņu raidījuma, ka ministres piedāvājums bijis kā sniegs uz galvas. Pirmsskolas pedagogiem nav iedalīšanas stundās vai ārpus stundu laikā, bērnu mācību process notiek visas dienas garumā.

"Kuru kuru, bet pirmsskolas izglītības skolotājus? Kuri ir visos laikos novērtēti viszemāk, visvairāk ir dabūjuši ciest par to, ka viņi dara savu darbu. Tos vēl tagad paņems… Es pat nezinu, kā nodalīs un sadalīs. Jau trešdien, skatoties visus komentārus, bija skaidrs, ka cilvēki ir ārkārtīgi sašutuši. Arī mēs, cik paspējām šorīt parunāt ar meitenēm… Viena otra audzinātāja pasaka, ka nu nav vairāk ko teikt," sacīja Balčūne.

Илга Шуплинска - Sputnik Latvija
Neapkaunojiet sevi: Vladova asi nosodīja Šuplinsku

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga paziņoja, ka organizācijā ļoti negatīvi vērtē ministres ideju un neuzskata, ka bērnudārza pedagoga darbu var iedalīt divās daļās.

"Tas ir pretrunā ar to, ka ir pieņemti jauni standarti pirmsskolas apmācībā sakarā ar jaunu saturu. Un tajā paredzēts, ka visas dienas garumā tiek īstenots izglītības process un pieskatīšana. Un tie ir integrēti viens otrā," paskaidroja Vanaga raidījuma "Šodien vakarā" ēterā kanālā LTV7.

Ministres piedāvājumu pagaidām skeptiski vērtē arī Saeimas Izglītības komisijā.

"Pirmais iespaids ir skeptisks. Man pašam šobrīd ir mazi bērni. Divi no viņiem gāja bērnudārzā, viens tagad iet. Un mēs zinām, kāda tā ir pedagogu atbildība. Zinām, kādus jautājumus viņiem nākas risināt un cik ir jāiegulda. Šāda pretstatīšana neizraisa pozitīvas izjūtas. Par visu var diskutēt, bet tad ir jāredz detalizētāks piedāvājums," paziņoja komisijas loceklis Raivis Dzintars.

"Tās ir ministres tiesības – iniciēt šādu diskusiju. Bet, protam, nepieciešama, teiksim, ekspertu dalība, kuri var sniegt savu ekspertu viedokli šajā sakarā. Mēs kā politiķi uzklausīsim viņu un tad pieņemsim lēmumus," paziņoja komisijas vadītājs Arvils Ašeradens.

Ziņu lente
0