Rīga sarīkos tūristu skaitīšanu un liks viņiem maksāt nodokli

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasФлаги на фасаде здания гостиницы в Старой Риге
Флаги на фасаде здания гостиницы в Старой Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas viesnīcas katru mēnesi iesniegs atskaites par apkalpotiem viesiem, tūristu uzskaites reģistrā norādīs vārdu un uzvārdu, dzimšanas datumu, dokumenta veidu, uzturēšanās datumus.

RĪGA, 26. septembris – Sputnik. Rīgas dome 25. septembra sēdē atbalstīja tūristu nodevas ieviešanu no 2021. gada. Tās apmērs sastādīs 1 eiro dienā par katru galvaspilsētas viesi.

Saskaņā ar lēmumu katram uzņēmumam, kurš nodarbojas ar tūristu izmitināšanu, būs jāmaksā 1 eiro dienā par katru pieņemto tūristu, taču kopsummā ne vairāk par 10 eiro, ja tūrists aizkavēsies pilsētā uz ilgāku laiku. No nodevas maksas tiks atbrīvoti bērni vecumā līdz 12 gadiem.

В преддверии праздника Лиго на Домской площади открылся Травяной рынок - Sputnik Latvija
VID uzsāks naktsvietas izīrētāju medības Airbnb

Pieņemtie noteikumi paredz, ka nodevas maksātājiem katru mēnesi pašvaldības portālā būs pienākums iesniegt atskaites par viesu skaitu, kuri tika apkalpoti iepriekšējā mēnesī, un aprēķināto nodevu. Tūristu uzskaites reģistrā tiks norādīta sekojoša informācija: viesa vārds un uzvārds, dzimšanas datums, dokumenta veids, iebraukšanas un izbraukšanas datums, kā arī pamatojums par atbrīvošanu no nodevas maksas.

Projekta anotācijā norādīts, ka tūristu nodeva tiek piemērota daudzās Eiropas pilsētās, tostarp Berlīnē, Amsterdamā, Romā, Venēcijā, Vīnē, Briselē, Lisabonā un citās. Kaimiņu Lietuvā tūristu nodeva 1 eiro apmērā dienā tika ieviesta Kauņā (kopš 2016. gada 1. janvāra) un Viļņā (kopš 2018. gada 1. jūlija).

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2018. gadā Rīgā tika reģistrētas 133 viesnīcas, hosteļi, un moteļi, kuri gada laikā apkalpoja kopumā 1 716 787 pilsētas viesus. Kopsummā tūristi pavadīja Latvijas galvaspilsētā 3,281 miljonu nakšu. Saskaņā ar pašvaldības prognozēm, kuri balstās uz šiem statistikas datiem, tūrisma nodokļa ieviešana ļaus papildināt pilsētas budžetu par 3 miljoniem eiro 2020. gadā.

Nodevas ieviešana prasīs ap 110 tūkstošiem eiro, no kuriem 60 tūkstoši 2020. gadā aizies papildu trīs darbavietu uzturēšanai pašvaldībā. Pēc tam darbinieku uzturēšana izmaksās 83 500 eiro gadā.

Шезлонги на пляже курорта Кемер в Турции - Sputnik Latvija
Antālijas varasiestādes uzstājas pret papildu tūristu nodevām

Atbildot uz jautājumiem, ko pilsētas domes sēdē uzdeva deputāti, pašvaldības ieņēmumu pārvaldes vadītājs Ilmārs Ziedonis atzina, ka pagaidām, diemžēl, nav atrisināts privātpersonu jautājums, kuri ar Interneta portālu booking.com un airbnb.com starpniecību piedāvā savas mājas un dzīvokļus viesu izvietošanai. Taču tuvākā gada laikā sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu pašvaldība plāno rast risinājumu šai problēmai.

Galvaspilsētas mērs Oļegs Burovs, uzstājoties domes sēdē, paziņoja, ka Rīgas Tūrisma attīstības birojā tiks izveidota speciāla konsultatīvā padome, kurā būs iekļauti viesmīlības biznesa pārstāvji. Kopā viņi izlems, kam varēs iztērēt nodevās iekasēto naudu. Tiesa, daži opozīcijas deputāti, tostarp Olafs Pulks, cēla jautājumu par to, vai Rīgas Tūrisma attīstības birojam var uzticēt naudas iedalīšanu, ņemot vērā, ka nesen šī organizācija izrādījās iesaistīta kriminālprocesā par nelikumīgu pilsētas budžeta līdzekļu izmantošanu, kuru iniciēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Ziņu lente
0