Tilta margas var nokrist Daugavā. Rīgas tiltiem nepieciešams steidzams remonts

© Sputnik / Sergey MelkonovФрагмент Вантового моста через Даугаву
Фрагмент Вантового моста через Даугаву - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vanšu tilta garumā Rīgā ir uzstādītas aizsargbarjeras, jo tehniskās apskates laikā noskaidrojies, ka margu stiprinājumi pie betona plāksnēm ir stipri cietuši korozijas rezultātā.

RĪGA, 26. septembris – Sputnik. Latvijas galvaspilsētas autoceļu infrastruktūra turpina ieslīkt pagrimumā. Nopietns remonts ir nepieciešams Vanšu tiltam, kuram lūzt nost margas. Taču darbus vēl ilgi nāksies gaidīt, raksta avīze "Segodņa".

Daļēji izjauktā stāvoklī joprojām ir Deglava ceļu pārvads, lielas problēmas ir arī Brasas tiltam, kur ziemā, acīmredzot pilnībā tiks slēgta satiksme, un lūk ir pienākusi arī Vanšu tilta kārta. Uz šīs pilsētai svarīgākās transporta artērijas gar margām visa tilta arumā uzstādītas aizsargbarjeras. "Veicot Vanšu tilta ikdienas tehnisko apsekošanu, secināts, ka stipri ir korodējis margu stiprinājums pie betona plāksnēm," saka Rīgas domē. Tātad margas var vienkārši nokrist Daugavā.

Pagaidu risinājums

Ierēdņi apgalvo, ka aizsargbarjeru uzstādīšana ir pagaidu risinājums pirms tilta rekonstrukcijas uzsākšanas, taču šo remontu nāksies gaidīt ne mazāk kā divus gadus. Tilta rekonstrukcijas projektu pilsētas varasiestādes centušās jau vairākas reizes, taču pagaidām šo jautājumu nav izdevies iekustināt.

Ремонтные работы на Брасовском мосту в Риге - Sputnik Latvija
Satiksmes ministrs: Latvijā kaut kur ir pazuduši tiltu būvētāji

Tilta rekonstrukcijas projektētāju meklējumi tika iesākti vēl 2016, gada februārī, taču pēc vairākām izmaiņām iepirkuma nosacījumos procedūra tika pārtraukta tā paša gada jūlijā. atkārtoti dome izsludināja iepirkuma konkursu 2018. gada oktobrī, un konkursam pieteikumus iesniedza divi dalībnieki. Abus pieteikumus vērtēja līdz pat šī gada augustam, taču iepirkumu bija nolemts apturēt pārāk lielo izmaksu dēļ. "Viens no piedāvājumiem bija tuvu miljonam eiro, bet otrs pārsniedza miljonu," saka ierēdņi.

Patlaban domē strādā pie jauna iepirkuma nosacījumiem, taču pagaidām nav zināms, kad tiks izsludināts konkurss. Parasti šādu būvprojektu izstrādē paiet no viena līdz pusotram gadam, savukārt pēc tam vēl būs jāatrod būvdarbu veicēji. Tas nozīmē, ka tilta rekonstrukcija var sākties ne agrāk kā 2022. gadā.

Jāremontē ir gandrīz viss

Vanšu tilts tika atklāts 1981. gadā, un pa šo laiku tam ne reizi nav veikts kapitālremonts. Nav brīnums, ka pirms pāris gadiem gandrīz pilnībā sabruka divas gājēju trepes Daugavas labajā krastā. To remontam, kurš tika pabeigts augusta beigās, tika iztērēti 375 tūkstoši eiro, kaut gan, saskaņā ar sākotnējiem aprēķiniem, darbiem bija jāizmaksā ap 100 tūkstošiem.

Ремонтные работы на Брасовском мосту в Риге - Sputnik Latvija
Rīgā atradušies deviņi nevienam nepiederoši tilti

Akmens tilts, starp citu, tika uzbūvēts 1955. gadā, un to izremontēja pirms 10 gadiem.

Par laimi, paspēja ķerties klāt Salu tilta remontam, kurš arī atrodas sliktā stāvoklī. Tur vēl ir daudz darba, taču pastāv cerība, ka šo tiltu savedīs kārtībā.

Remonts nav nepieciešams tikai Dienvidu tiltam, jo tas atklāt vien 2008. gadā. Tā būvniecības izmaksas sastādīja gandrīz 600 miljonus latu.

Ziņu lente
0