Latvieši nevēlas reģistrēties Lielbritānijā

© Sputnik / Алекс Макнотон / Pāriet pie mediju bankasВид с противоположного берега реки Темза на Вестминстерского дворца в Лондоне
Вид с противоположного берега реки Темза на Вестминстерского дворца в Лондоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vien trešdaļa Lielbritānijā dzīvojošo latviešu šobrīd oficiāli ir reģistrējuši šīs valsts pastāvīgā iedzīvotāja statusu; ar ko draud reģistrācijas trūkums Latvijas piederīgajiem.

RĪGA, 25. septembris – Sputnik. No Lielbritānijā strādājošajiem 117 tūkstošiem latviešu, kuri dzīvo Lielbritānijā, vien 41,5 tūkstoši cilvēku iesnieguši pieteikumu pastāvīgā iedzīvotāja statusa saņemšanai, vēsta BB.lv.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Brexit dēļ Latvijas budžetā var tikt veikti grozījumi

Pagaidām nav skaidrs, kā un kad Lielbritānija izstāsies no ES, taču Latvijas diplomātiskais dienests aicina Latvijas pilsoņus pēc iespējas ātrāk nokārtot visas formalitātes ar valsti, kurā viņi dzīvo.

Vērts atzīmēt, ka Latvijas piederīgo aktivitāte reģistrācijas jautājumā pieaugusi šī gada augustā sakarā ar jaunās britu valdības apstiprināšanu.

Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže pastāstīja, ka pastāvīgā iedzīvotāja statuss nodrošinās ES pilsoņu tiesību ievērošanu, kā arī ļaus izvairīties no iespējamām grūtībām pēc Brexit. Nekādām citām sekām reģistrācijas trūkumam nevajadzētu izraisīt.

Pēc viņas sacītā, diez vai Latvijas pilsoni, kuram nav noformēts pastāvīgā iedzīvotāja statuss, pēc Ziemassvētku brīvdienām dzimtenē neielaidīs Lielbritānijā, taču tomēr ir vērts aicināt cilvēkus nevilcināties ar noformēšanu, sliktāk no tā nekļūs, toties cilvēks iegūs ES pilsoņa tiesības.

Iepriekš ziņots, ka starp 2008. un 2017. gadu no Latvijas aizbrauca ap 260 tūkstošiem cilvēku. Saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) vērtējumu, aptuveni 119 tūkstoši Latvijas piederīgo, jeb gandrīz puse no kopējā aizbraukušo skaita, dzīvo tieši Lielbritānijā.

Илмарс Римшевичс на церемонии награждения самых успешных людей латвийского спорта по итогам 2018 года - Sputnik Latvija
Esam uzsēdināti uz adatas": Rimšēvičs prognozē graujošas Brexit sekas

Viņi regulāri sūta Latvijā palikušajiem radiem naudas pārvedumus – saskaņā ar Latvijas Bankas vērtējumu, tie ir vairāk nekā miljards eiro gadā. Ja pēc Brexit bez vienošanās visiem Lielbritānijā strādājošiem pilsoņiem nāksies pamest šo valsti, Latvija riskē pazaudēt pusmiljardu eiro.

Taču daudzi Latvijas piederīgie, kuri aizbraukuši uz Lielbritāniju, nevēlas atgriezties dzimtenē, tā pagājušajā nedēļā Sputnik Latvija publicēja latvieša Mārtiņa dzīvesstāstu, kurš pa plauktiņiem salika savu pārliecību par to, ka neredz jēgu braukt prom no Lielbritānijas.

Atgādināsim, ka iepriekš bija paredzēts, ka Lielbritānija izstāsies no ES 2019. gada 29. martā. Taču tur radās problēmas ar līguma ratifikāciju par Brexit nosacījumiem, savukārt izstāšanās bez šīs vienošanās draud gan valstij, gan arī Savienībai ar visnotaļ nepatīkamām sekām, tostarp ekonomikas nozarē.

Rezultātā ES nolēma pārcelt Brexit datumu – ne vēlāk par 2019. gada 31. oktobri. Taču šobrīd Lielbritānijas valdība, kuru izveidojis jaunais premjerministrs Boriss Džonsons, sākusi pastiprināti gatavoties iziešanai no ES bez vienošanās noslēgšanas.

Ziņu lente
0